U Pirotskom okrugu 99 potvrđenih slučajeva, jedan u Dimitrovgradu

Do 8. maja 2020. u Pirotskom okrugu potvrđeno je 99 slučajeva pozitivnih na koronavirus, rekla je epidemilog Zavoda za javno zdravlje u Pirotu Radmila Zec.

Kako prenose pirotski mediji, Zec je kazala da je i dalje najveći broj zaraženih u Pirotu, ali da je potvrđen i jedan slučaj u Dimitrovgradu.

Ona je navela da je u periodu posle 4. maja jako povećan broj testiranih i da ih je do 8. maja bilo 527. Među njima je i 222 pripadnika MUP-a i zaposleni u predškolskim objektima u Pirotu, koji počinju da rade od ponedeljka, 11. maja.

Govoreći o budućim aktivnostima Zavoda za javno zdravlje u Pirotu, njegova direktorka Elizabeta Aleksić je podsetila da epidemija ima opadajući tok, ali da je još uvek, kako je rekla na snazi, pa se treba pridržavati svih mera. Ona je najavila početak jednog „preliminarnog“ istraživanja, čiji je cilj da se proveri kolektivni imunitet.

Ono će se izvesti u više faza, a koordinisaće ga Medicinski fakultet u Beogradu sa svojim institutima, dok će ga ne terenu sprovoditi okružni zavodi za javno zdravlje.

Prva faza na 1.000 stanovnika u Srbiji počinje uskoro i učestvovanje u njoj je potpuno dobrovoljno i anonimno, po metodu slučajnog uzorka, navela ja Aleksić.

Sve zvanične podatke i presek epidemiloškom stanju u Pirotskom okrugu do 8. maja 2020. možete pogledati u biltenu Zavoda za javno zdrvalje Pirot, OVDE.

Izvor: Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Pirot / Pirotske vesti

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar