Dan pobede i Dan Evrope

Devetog maja se obeležavaju dva praznika. Dan pobede u Drugom svetskom ratu nad fašizmom i Dan Evrope kada je 1950. usvojena deklaracija za formiranje Evropske zajednice za ugalj i čelik.

Deveti maj slavi se kao dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Tada je Nemačka potpisala kapitulaciju, ali rat je završen nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom Japana.

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći 8. maja 1945. potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, a u Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja.

Datum koji predstavlja službeni završetak Drugog svetskog rata jeste 2. septembar, kada je na američkom bojnom brodu Misuri u Tokijskom zalivu Japan potpisao kapitulaciju posle bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, našla se 61 država i oko 110 miliona vojnika. Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, od toga je civila bilo između 38 i 55 miliona.

Crvena armija imala je odlučujući ulogu u oslobađanju Evrope od fašizma 1945. godine, a najviše je stradalo vojnika i civila iz Sovjetskog Saveza, 27 miliona. Zatim slede Poljska, Nemačka i Jugoslavija.

Državna komisija bivše Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ratu poginulo 1.706.000 osoba, među njima više od 300.000 boraca.

This image has an empty alt attribute; its file name is 165-1024x683.jpg

Nebeski spektakl u Rusiji na Dan pobede – avioni i helikopteri leteli u znak sećanja na heroje
Ove godine na Dan pobede u Rusiji nije bilo tradicionalne vojne parade zbog epidemije koronavirusa. Međutim, nije izostao spektakl na nebu, pošto su vojni avioni nadletali gradove u Rusiji. Prikazani su helikopteri i avioni koji su ponos ruskog ratnog vazduhoplovstva.

Avioni nisu leteli samo iznad Moskve, već i iznad 47 drugih gradova. Na taj način je počast onima koji su živote dali za slobodu odata bliže nebu.

Vojna parada i marš “Besmrtnog puka” biće održane kad se za to steknu uslovi i kada prođe pandemija koronavirusa u svetu, ali je utisak da je Dan pobede u Rusiji dostojno obeležen.

Dan Evrope

Deveti maj se obeležava i kao “Dan Evrope”. Na taj dan 1950. usvojena je Deklaracija u kojoj je francuski ministar spoljnih poslova, Robert Šuman, pozvao na formiranje Evropske zajednice za ugalj i čelik, što je realizovano naredne godine. Time je proizvodnja uglja i čelika, kao osnovnih sirovina za izradu oružja, stavljena pod kontrolu organizacije, kako bi se onemogućio novi sukob.

Saradnja šest država – Francuske, Zapadne Nemačke, Italije, Holandije, Belgije i Luksemburga unapređena je uvođenjem carinske unije i formiranjem Evropske ekonomske zajednice u Rimu 1957. godine.

Ugovorom iz Mastrihta 1993. godine Zajednica je dobila novo ime – Evropska unija. Postala je i monetarna unija, a jedinstvena valuta evro uvedena je 2002. godine, a ugovorom iz Lisabona 2009. godine Unija je stekla međunarodno-pravni subjektivitet.

Izvor: RTS

Foto: pixabay.com / RT (print screen)

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar