U Srbiji 89 novozaraženih, epidemiološka kriva na silaznoj putanji

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da su u Srbiji do 9. maja, do 15:00 časova, registrovana ukupno 10.032 potvrđena slučaja COVID-19, dok su u poslednja 24 časa preminule četiri osobe.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 5.728 osoba, od kojih je 89 pozitivno na koronavirus.

Hospitalizovano je 1.437 pacijenata, a na respiratorima se nalaze ukupno 43 osobe.

U Republici Srbiji su do sada testirane ukupno 134. 533 osobe, ukupan broj preminulih od početka epidemije je 213, a ukupan broj izlečenih građana je 2.732.

Komentarišući rezultate, član Kriznog štaba doktor Srđa Janković rekao je za RTS da se može reći da je tok povoljan. Sve se svodi da one mere koje su nas sačuvale i dalje imaju smisla samo ih sada sprovodimo kroz preporuku, ukazao je Janković.

U Srbiji je trenutno smanjen procenat otkrivenih slučajeva Covida-19, ali je virus, iako oslabljen još prisutan, kaže on.

Doktor Janković je rekao da je epidemiološka kriva na silaznoj putanji, ali da i dalje treba biti oprezan. Takođe podvlači da je potrebno držanje distance od dva metra gde je moguće i nošenje rukavica i maski kada do kontakata mora doći. Ukazuje da je bitna zabrana okupljanja većeg broja od 20 osoba.

Građani koji budu putovali u inostranstvo u zemlje koje insistiraju na zdravstvnom pasošu, moći će u Srbiji da urade test na virus korona koji će koštati oko 6.000 dinara, a za ulazak u Srbiju biti neophodan negativan test na koronu, ne stariji od tri dana. U Srbiji će zbog putovanja građani moći da urade test na virus korona na svoj zahtev, najavljeno je.

Izvor: srbija.gov.rs / RTS / N1

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar