a

U Srbiji još 82 potvrđena slučaja. Dve osobe preminule

U Srbiji je u poslednja 24 časa zabeleženo još 82 slučaja pozitivnih na koronavirus, tako da ih je do sada ukupno 10.114.

Broj smrtnih slučajeva je 215, a od juče su preminule još 2 osobe, pa je prosečna smrtnost 2.13%. Na respiratorima je 39 pacijenata. Od juče do danas urađeno je 6.059, a od početka epidemije 140.592 testova.

U kovid-bolnicama je trenutno 1.380 ljudi, dok je od početka pandemije ozdravilo njih 3.006.

Epidemiolog, profesor Medicinskog fakulteta u penziji, Zoran Radovanović izjavio je da je „navodno slabljenje koronavirusa grdna zabluda“, kao i da su neznanje i neosnovano priželjkivanje dva razloga njenog nastanka i upornog održavanja, prenosi Beta.

„Nije se promenila ubojitost virusa, već njegova mogućnost da se nesmetano prenosi, za šta su zaslužne protivepidemijske mere“, rekao je Radovanović za list „Blic“, na pitanje kolika je sada realna opasnost od virusa i koliko je zapravo oslabio.

„Pošto smo razjasnili tu predrasudu, da pređemo na odgovor: stvarna opasnost je danas mnogo manja nego pre nekoliko nedelja, ali nije minula. Od strpljenja i mudrosti donosilaca odluka zavisi dalji razvoj događaja”, objasnio je Radovanović .

Izvor: covid-19.rs / Beta / N1 / Blic

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar