a

PU “8. septembar” ponovo otvoren za decu, u objektu “Pčelica” danas sedmoro mališana

U okviru ublažavanja mera uvedenih zbog epidemije koronavirusa danas su vrtići u Srbiji ponovo počeli sa radom. U objektu “Pčelica” u predškolskoj ustanovi “8. septembar” u Dimitrovgradu krenulo je sedmoro dece od ukupno 26 koliko je utvrđeno nakon anketiranja njihovih roditelja. Ovo je u telefonskom razgovoru za FAR rekla direktorka te ustanove Vera Vasov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 182-1024x683.jpg

Ona je istakla da pravo na celodnevni boravak u vrtiću imaju deca radno angažovanih roditelja koji su, kako kaže, dužni da prilikom dovođenja deteta u objekat dostave potvrdu o radnom angažovanju, kao i potvrdu u urađenom pedijatrijskom pregledu svog deteta. Prema njenim rečima, prilikom ulaska u vrtić svako dete prolazi kontrolu koja podrazumeva detaljnu dezinfekciju i merenje temperature. Roditeljima se, takođe savetuje, da nose maske i da svojoj deci svakodnevno mere temperaturu, kaže direktorka predškolske ustanove.

This image has an empty alt attribute; its file name is 183-1024x683.jpg

Ističe da će deca biti raspoređena po grupama i da neće biti dozvoljeno druženje jedne grupe sa drugom. Dolazak dece u vrtić je moguć, kako kaže, u periodu od 6:00 do 8:00 sati, nakon čega je zabranjen. Ona navodi da je napravljen operativni plan kako raditi sa decom i kako im olakšati boravak u njemu i ističe, da se nada da će se broj dece povećavati iz dana u dan.

Dimitrovgradska predškolska ustanova je, prema rečima njene direktorke, dobila svu neophodnu pomoć, kako od lokalne samouprave, tako i od nadležnih ministarstava, što će joj omogućiti nesmetano funkcionisanje u narednom periodu u kojem će, kako kaže, raditi po svim preporukama i merama zaštite.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić / iz lične arhive Vere Vasov

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Bez komentara

Ostavi komentar