a

Planinarski klub “Era” iz Užica u pohodu na vrhove u okolini Bosilegrada

Planinarski klub “Era” iz Užica organizovaće od 15. do 20. maja više planinarskih tura na terenima južne Srbije i u okolini Bosilegrada.

Planirani su usponi na vrhove Besne Kobile, Gloške i Milevske planine, kao i planine Valozi, izjavio je specijalno za FAR Slobodan Stefanović, vodič ove planinarske ture i načelnik za planinarske akcije PK “Era”.

“Učestvovaće četvoro planinara iz Užica, dvoje iz Sombora, po jedan iz Kraljeva i Zaječara, a pridružiće nam se i bosilegradski planinar Nenad Aleksandrov, zamenik predsednika sportskog udruženja za planinarstvo ‘Mladost’. Ova akcija će biti svojevrsni početak u sezoni i trening za mnogo jače planinarske pohode tokom predstojećeg leta” – kazao je Stefanović.

Tokom trajanja ovog pohoda planinari će osvojiti vrhove Samovilnjak (Bandera 1736 m) na Milevskoj planini, Valozi (1829 m) na istoimenoj planini, Mečit (1756 m) na Gloškoj planini i Crnook (1881 m) na istoimenoj planini, kao i Besnu Kobilu (1923 m), kaže sagovornik FAR-a.

U nedelju, 17. maja, u pohodu na vrhove Valozi i Mečit, učesnicima akcije pridružiće se Miroslav Dokman, poznati planinar, ljubitelj prirode, dopisnik FAR-a i predsednik PD “Preslap” iz Niša (prvi Surduličanin osvajač Akonkagve), Marina Stanković (prva planinarka iz Surdulice koja je osvojila Akonkagvu) i Jasminka Nikolov iz Vranja (osvajač Elbrusa), a deo tima biće i 67-godišnji Žika Branković iz Zaječara (osvajač Mon Blana i Elbrusa).

This image has an empty alt attribute; its file name is 238-1024x683.jpg

Planinari će noćiti u šatorima u selima Donja Lisina i Donja Ljubata, tokom boravka u bosilegradskom kraju gosti će se susresti sa predstavnicima SUP “Mladost”, a nakon završetka akcije boraviće i na Vlasinskom jezeru.

Stefanović ističe da su učesnici ove planinarske avanture u obavezi da sprovode sve mere za sprečavanje pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti Covid-19 i da sa sobom ponesu adekvatnu opremu u slučaju loših vremenskih uslova.

Užički planinarski klub “Era” je osnovan 2012. godine, jedan je od mlađih klubova, ali sa velikim ambicijama.

P. Videnov

Foto: Vladimir Krojf Zaharijev

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar