a

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare virus kod 176 korisnika i 36 zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 176 korisnika i 36 zaposlenih, objavljeno je na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Među potvrđenima ili obolelima nema nijednog slučaja iz Doma za stare u Dimitrovgradu.

Prisustvo koronavirusa potvrđeno je u: Gerontološkom centru u Nišu, Gerontološkom centru u Kruševcu, Gerontološkom centru u Obrenovcu, Gerontološkom centru „Jelenac“, Aleksinac, Gerontološkom centru u Knjaževacu, Domu za smeštaj starih lica u Smederevu, Domu za decu i omladinu „Duško Radović“ u Nišu, Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Beogradu, Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu, Domu za smeštaj lica ometenih u razvoju Blace-Trbunje, Domu za lica mentalno ometena u razvoju u Tutinu, Domu za smeštaj odraslih lica Kulina, Domu za smeštaj odraslih i starijih „Miljakovački vinogradi“, Beograd, Domu za smeštaj odraslih i starijih „Radost“, Negotin, Domu za smeštaj odraslih i starijih „MeliorVita“, Zemun, Domu za smeštaj odraslih i starijih „Gardoš“, Zemun, Domu za smeštaj odraslih i starijih „Nada“, Beograd, Domu za smeštaj odraslih i starijih „Sveti Nikola“, Negotin.

Ukupan broj izlečenih korisnika u ustanovama socijalne zaštite iznosi 461, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 174.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, navodi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj ustanova socijalne zaštite i domova za stare čije je osnivač Republika Srbija ili Autonomna Pokrajina Vojvodina je 74 i njihov kapacitet je 14.512 korisnika. Među njima je i Dom za stare u Dimitrovgradu u kome nije zabeleženo prisustvo koronavirusa.

U Srbiji ima i 229 privatnih domova sa kapacitetom od nešto preko 8.600 korisnika.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: minrzs.gov.rs / Fonet)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar