U Srbiji potvrđeno još 58 slučajeva koronavirusa, tri osobe preminule

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u Srbiji u poslednja 24 sata potvrđeno još 58 slučajeva koronavirusa, a preminule su tri osobe.

U saopštenju se navodi da je od poslednjeg izveštaja testirano 6.076 uzoraka. Ukupan broj potvrđenih slučajeva porastao je na 10.496, a preminulo je ukupno 228 osoba. U bolnicama je trenutno 766 pacijenata, od kojih je 17 na respiratoru. Od početka epidemije oporavilo se 4.479 ljudi.

U Srbiji je sprovedeno ukupno 174.746 testova, a stopa smrtnosti od koronavirusa je 2,17 odsto, ističe se u saopštenju.

U Pirotskom okrugu je do 15. maja registrovano 113 slučajeva zaraze koronavirusom. Što se tiče Pčinjskog okruga epidemiološka situacija u Vranju je nesigurna. Kako pišu Južne vesti, ukupan broj Vranjanaca kod kojih je potvrđen virus korona do 15. maja je 110, a u ostalim opštinama tog okruga prethodnih dana nije bilo novooboleleih, osim u Surdulici i Preševu gde je registrovan po jedan slučaj.

Janković: Opasno je da se ponašamo kao da virusa nema

Imunolog Srđa Janković rekao je da epidemija koronavirusa u Srbiji jenjava, ali upozorava da još nije završena.

Srđa Janković je, govoreći u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da virus još uvek cirkuliše, a dokle god je tako, postoji, kaže, potencijal da se epidemija ponovo ubrza.

Prema njegovim rečima, odgovornost, solidarnost i svest o prevenciji su važniji od kaznene politike.

“Nadam se da neće biti potrebno uvođenje kazni”, rekao je imunolog Univerzitetske klinike u Tiršovoj.

Ističe da još nije gotovo sa koronom iako je “udarna faza” prošla.

“Veliko iskušenje je bilo posle ukidanja vanrednog stanja. Nije uvek lako pomiriti se sa tim da nije gotovo. I dalje moramo da se borimo protiv epidemije”, istakao je Janković.

Naglasio je da niko ne bi voleo da bude neprijatnih iznenađenja ističući da je opasno da počnemo da se ponašamo kao da koronavirusa više nema.

Janković je dodao da će precizna pravila biti doneta, a preporuke, kaže, uvek imaju istu suštinu – lična zaštita prilikom bliskih kontakata.

Kada je reč o bazenima i kupalištima, rekao je da smatra da će biti moguće uživati u “letnjim radostima” i fizičkim aktivnostima uz odgovarajuću distancu.

Kojim tempom i pod kojim uslovima evropske države otvaraju granice

Italijanska vlada objavila je dekret, koji od 3. juna omogućava putovanje građanima u inostranstvo i povratak u zemlju. Italija najavljenim otvaranjem granica popušta mere koje su bile jedne od najrigoroznijih tokom pandemije koronavirusa. Kada će granice otvoriti druge zemlje Evropske unije?

Evropska unija je donela odluku da granice za građane trećih zemalja otvori od 15. juna, a već je u toku postepeno otvaranje unutrašnjih granica zemalja članica.

Nemačka i Austrija su otvorile međusobnu granicu, a obe zemlje su najavile da će u potpunosti otvoriti granice od 15. juna. Nemačka je uz posebne mere predostrožnosti otvorila granice sa Francuskom i Luksemburgom, a sličan dogovor je postignut i sa Danskom, ali se ne zna kada će dogovor početi sa primenom.

Španija je već otvorila granične prelaze, ali je uvela obaveznu samoizolaciju u trajanju od 14 dana za sve koji ulaze u zemlju. Osim toga, doneta je odluka o ograničenju pristupa aerodromima i lukama koja će biti na snazi sve dok traje vanredno stanje čiji je kraj za sad predviđen za 24. maj.

Grčka planira otvaranje četiri granična prelaza na severu zemlje, a za svakog ko uđe u zemlju obavezan je 14-dnevni karantin. Datum potpunog otvaranja granica nije poznat, ali se plaže u Grčkoj postepeno otvaraju.

Slovenija i Hrvatska su otvorile granične prelaze, a kao razlog se navodi slična epidemiloška situacija u obe zemlje. Otvaranje granica iskoristili su Slovenci koji imaju vikendice u Hrvatskoj zbog čega su se juče, kako javljaju hrvatski mediji, napravile gužve na graničnim prelazima u Istri.

Granice su otvorile i baltičke zemlje. Litvanija, Letonija i Estonija su dozvolile prelazak granica u ovom regionu kako bi se pokrenula ekonomija koja je bila u zastoju zbog koronavirusa.

Pripremio: A. Todorov (izvor: FAR / RTS / N1 / Južne vesti / srbija.gov.rs)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar