Direktorka „Batuta“: Situacija dobra i povoljna, ali mere treba da budu u primeni

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Batut“ Verica Jovanović rekla je za RTS da epidemija Covida-19 u Srbiji još traje, ali da posustaje.

Ona smatra da je situacija u našoj zemlji „veoma dobra i povoljna“, ali da mere i preporuke za suzbijanje i kontrolu širenja virusa među građanima treba da budu u primeni, jer je to jedini način da se pozitivno utiče na epidemiju.

„Treba znati da se virus prenosi kapljičnim putem i da komunikacija i distanca među ljudima treba da bude u skladu sa preporukama. Uvek kažemo da fizička distanca treba da bude do dva metra. Ne treba zaboraviti javne površine ni predmete sa kojima dolazimo u kontakt“, upozorava Jovanovićeva.

Verica Jovanović takođe kaže da se zbog otvaranja granica i obnavljanja avio-saobraćaja ne očekuje skok broja zaraženih i pogoršanje situacije i naglašava da su rizici uvek prisutni jer se radi o novom virusu, pa nije poznato kakva će njegova manifestacija biti u narednom periodu.

Počela je provera kolektivnog imuniteta, a Verica Jovanović ističe da istraživanje protiče veoma uspešno.

„Veliki broj porodica je zainteresovan da se odazove pozivu. Upravo ovim istraživanjem ćemo saznati koliki smo kolektivni imunitet stekli tokom epidemije“, navela je za RTS direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

Izvor: RTS

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar