U Pirotskom okrugu 121 pozitivan na Covid-19, neophodno poštovanje mera prevencije

Od početka epidemije koronavirusa na području Pirotskog okruga ispitano je ukupno 1469 uzoraka, a registrovan je 121 pozitivan slučaj na Covid-19, saopštavaju Zavod za javno zdravlje Pirot i Štab za vanredne situacije Pirot, a prenosi portal Pirotske vesti.

U Pirotu je 88 pozitivnih, u Babušnici 21, u Beloj Palanci 11 i u Dimitrovgradu 1 osoba.

U saopštenju stoji da je aktuelna epidemiološka situacija nesigurna i da se čekaju rezultati za još 96 uzoraka, Naglašeno je da je broj obolelih, tačnije, onih koji imaju simptome virusa Covid-19, a bili su u bliskom kontaktu sa laboratorijski potvrđenim slučajevima, 400, i svi su u izolaciji. U pirotskoj bolnici trenutno je hospitalizovan jedan pacijent i on je u stabilnom je stanju.

“Sa ukidanjem vanrednog stanja kod većine građana došlo je do prekida poštovanja mera. U zadnjih nekoliko dana otkrivamo nove slučajeve koji ne znaju gde su se zarazili, što potvrđuje da je virus u populaciji, da prolazi kroz asimptomatske ili blage kliničke forme. Prenosi se prilikom ostvarivanja dužeg kontakta na radnom mestu, u porodici, ali i druženja, kao i okupljanja. Apelujemo na građane da i dalje poštuju mere prevencije, distanciranja od starijih ljudi, hroničnih bolesnika, da nose maske, peru ruke i da se ne opuštaju” – istaknuto je u saopštenju.

Izvor: Zavod za javno zdravlje Pirot / Štab za vanredne situacije Pirot / Pirotske vesti

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar