Srbija, Bugarska, Grčka i Rumunija o popuštanju mera izazvanih koronavirsom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na video konferencijskom sastanku predstavnika Visokog saveta za saradnju Republike Srbije, Republike Bugarske, Republike Grčke i Republike Rumunije, tokom kojeg se razgovaralo o postepenom popuštanju mera, kako bi se olakšao transport ljudi i robe, kao i turistička putovanja između zemalja Kvadrilaterale, saopšteno je iz njegovog Kabineta.

Predsednik Vučić je istakao da je, u cilju promovisanja ekonomskih aktivnosti, Srbija saglasna da se granice otvore 1. juna, uz primenu odgovarajućih epidemioloških mera. On je naglasio da je međusobni dogovor za ublažavanje ograničenja za prelazak granice jedan od ključnih elemenata za podsticanje ekonomije, posebno u oblasti turizma.

Sagovornici su zaključili da se sve četiri zemlje uspešno bore sa koronavirusom i konstatovali da bi otvaranje granica omogućilo brži oporavak nacionalnih ekonomija.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis predložio je otvaranje grčke granice od 1. juna za poslovna putovanja, sezonske radnike i članove porodica koji žive u drugim zemljama, dok je otvaranje granica za turistička putovanja predviđeno od 15. juna.

Dogovoren je i susret Visokog saveta u Bugarskoj početkom juna, gde će, pre sastanka Saveta, biti održan i bilateralni susret predsednika Aleksndra Vučića i premijera Bojka Borisova, tokom kojeg je planiran razgovor o zajedničkim infrastrukturnim projektima.

To će biti prvi susret kojim će biti nastavljena dobra praksa tromesečnih sastanaka lidera Visokog saveta, navodi se na kraju saopštenja iz Kabineta predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića.

Izvor i foto: predsednik.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar