a

Na Svetski dan pčela – insekti koji obavljaju ekonomske aktivnosti vredne 577 milijardi dolara

Usvajajući rezoluciju koju je predložila Slovenija, a podržale sve članice Evropske Unije i mnoge druge zemlje sveta, među kojima je Srbija i Savez pčelarskih orgnaizacija Srbije (SPOS), Ujedinjene nacije proglasile su 20. maj Svetskim danom pčela. To je urađeno sa ciljem da se podigne svest o velikom značaju tih insekata za čitavu planetu i upozori na smanjenje broja pčela u celom svetu, sa akcentom da su one ključni deo i dobar indikator stanja zdravlja ekosistema.

Pčelarski savez Slovenije, koji je glavni inicijator ideje, izabrao je taj datum zato što je 20. maja rođen poznati slovenački zoolog Anton Janša (1734-1773).

This image has an empty alt attribute; its file name is 360-683x1024.jpg

Janša je svojevrsni začetnik modernog pčelarstva. Radio je u to vreme kao dvorski pčelar, a carica Marija Terezija ga je imenovala za prvog carskog instruktora pčelarstva u monarhiji. Obilazio je mnoge krajeve i držao predavanja o uzgoju tih korisnih insekata. Nakon njegove smrti, slovenački pčelari podigli su 1884. godine spomen ploču na njegovoj rodnoj kući i stavili pod zaštitu kućicu sa svim njegovim košnicama. Pčelarska proizvodnja je tako ukorenjena u kulturi Slovenije. Danas jedan od 200 Slovenaca je pčelar, a Slovenija je među državama sa najvećim udelom pčelara u populaciji u svetu.

Datum pada u vreme najveće aktivnosti pčela. Istovremeno maj je na severnoj zemljinoj polulopti mesec bujnog razvoja pčela i prirode, dok je na južnoj hemisferi jesen, kada se prikupljaju pčelinji proizvodi i počinje sezona upotrebe meda.

Na Svetski dan pčela u celom svetu se organizuju raznovrsne naučno-obrazovne aktivnosti, edukacije i pčelarski forumi sa ciljem da se utiče na podizanje svesti o važnosti pčela i drugih oprašivača, ali i o pretnjama s kojima se suočavaju i njihovom ogromnom doprinosu u održivom razvoju.

This image has an empty alt attribute; its file name is 361-1024x683.jpg

Pčele i drugi oprašivači su od ključnog značaja za globalni lanac ishrane i dobar pokazatelj zdravlja i očuvanja prirode. Prema proceni Međuvladine naučno-političke platforme o biodiverzitetu i uslugama ekosistema (IPBES), pčele obavljaju ekonomske aktivnosti vredne 577 milijardi dolara.

Pripremio: Petar Videnov (izvor: agrosmart / Danas)

Foto: Stefan Pavić / Wikipedia

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar