Pašalić: Osim od napada, medijske radnike zaštititi i u ostvarivanju prava u oblasti ekonomske sfere

Sporazumom sa medijskim udruženjima o zaštiti novinara objedinjena je cela medijska scena, a cilj je da se zaštite medijski radnici ne samo od napada već i u ostvarivanju prava u oblasti ekonomske sfere, rekao je za RTS zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Zoran Pašalić je, govoreći o sporazumu sa medijsksim udruženjima koji je juče potpisan, rekao da je zaštitnik građana davalac logističke pomoći, a u pitanju je sedam asocijacija i tri sindikata.

“Ovaj put je to najvažniji sporazum koje je institucija potpisala jer je to objedinjena cela medijska scena. Cilj je da zaštiti medijske radnike ne samo od napada, već i sva prava u oblasti ekonomske sfere, nestalnosti ugovora, malih ili neadekvatnih zarada i do svake vrste pritisaka, diskreditacija, udaljavanja sa konferencija”, rekao je zaštitnik, gostujući u Dnevniku RTS-a.

To je, kako kaže, platforma koja je urađena sa specifičnim detaljima koje naša sredina ima.

“Institucija zaštitnika građana će prateći tu platformu videti gde u korelaciji sa novinarskim udruženjima treba da se utiče na izmene zakona”, kaže on.

“Kada se vrši pritisak na novinara, u toj situacii ćete pozvati organizacioni deo toga ko će to evidentirati, ko je vršio i kakvu vrstu pritisaka i to će biti javno na platformi”, kaže zaštitnik.

Govoreći o izborima, Pašalić kaže da nije bilo pritužbi, ali insistiraju da se nezaborave osobe sa invaliditetom i lica na izdržavanju kazne, sve osobe kojima nije dostupno da lako glasaju.

“Upozoravamo na vreme da se tim osobama omogući da glasaju”, zaključio je Pašalić.

 Izvor: RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar