a

Praznični onlajn koncert u bugarskim kulturnim centrima u Evropi povodom 24. maja

Na praznik Svetog Kirila i Metodija, u nedelju 24. maja putem onlajn platformi 11 bugarskih kulturnih centara u Evropi, biće emitovan praznični koncert posvećen Danu bugarske prosvete i kulture i slovenske pismenosti.

Kako je najavio bugarski nacionalni radio (BNR), koncert će startovati u 12:00 časova po bugarskom vremenu, počeče himnom „Върви, народе възродени“, a nastupiće dečji hor BNR-a, vokalna grupa „Radiodeca“, Big Bend i Narodni orkestar tog radija.

Ovaj muzički događaj se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Bugarske, a koncert se može pratiti na sajtovima bugarskih kulturnih centara u Varšavi, Beču, Bratislavi, Berlinu, Budimpešti, Londonu, Moskvi, Parizu, Pragu, Rimu i Skoplju.

U uslovima pandemije koronavirusa, pripadnici bugarske zajednice u Evropi i prijatelji Bugarske imaće priliku da zajedno proslave 24. maj i uživaju u popularnim kompozicijma u virtuoznim izvođenjima muzičara bugarskog nacionalnog radija.

P. Videnov (izvor: BNR)

Foto: BNR

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar