a

U Beogradu obeležen Dan bugarske prosvete i kulture i slovenske pismenosti

I ovoga puta u organizaciji Ambasade Republike Bugarske u Beogradu je obeležen 24. maj – Dan bugarske prosvete i kulture i Dan slovenske pismenosti.

This image has an empty alt attribute; its file name is 429-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 430-1024x683.jpg

Na postament spomenika Svetom Ćirilu i Metodiju, u parku kod Vukovog spomenika, predstavnici ambasada slovenskih zemalja, kulturnih institucija i predstavnici Grada Beograda i Ministarstva inostranih poslova Srbije, položili su vence i cveće i odali počast prvim, velikim slovenskim prosvetiteljima.

Time su obeležili uspomenu na „braću iz Soluna“, koji su Slovenima podarili pismo i na taj način ih još pre 13 vekova učinili punopravnim i važnim delom evropske kulturne baštine i energije.

This image has an empty alt attribute; its file name is 431-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 432-1024x683.jpg

Inicijativu za takav vid sećanja, koje je u međuvremenu postalo tradicija, pokrenula je Ambasada R. Bugarske u Beogradu još 2007. godine, a ona je i sada bila stožer manifestacije.

Iako u uslovima, koji su opterećeni epidemijom koronavirusa na obeležje Svetih Ćirila i Metodija, rad severnomakedonskog vajara Tometa Serafimovskog, vence na nivou ambasadora su položili izaslanici Bugarske, Ruske Federacije, Češke, Slovačke, Hrvatske, Belorusije, Crne Gore i Slovenije, dok su na nivou otpravnika poslova to učinile Severna Makedonija, Poljska i Kazahstan.

This image has an empty alt attribute; its file name is 433-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 434-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 435-1024x683.jpg

Vence je položila brojna delegacija Skupštine Grada Beograda i predstavnici Udruženja književnika Srbije. U ime Ministarstva inostranih poslova Srbije, takođe je položeno cveće.

Svečanost u parku kod Vukovog spomenika u Beogradu, propratio je veliki broj novinarskih ekipa, pogotovo televizijskih.

Bugarski ambasador u Beogradu Radko Vlajkov još jednom je podsetio na važnost misije Svetih Ćirila i Metodija, kako za sadašnjost, tako i za budućnost.

Slobodan Aleksic, Beograd

Foto: Igor Milatović

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar