a

Biščević: Došle su generacije koje treba usmeravati u budućnost

Hidajet Hido Biščević je doajen hrvatske diplomatije. On je bio prvi ambasador Hrvatske u Evropskoj uniji, njen veleposlanik u Turskoj i Rusiji, dugogodišnji urednik nekad uticajnog Vijesnika.

Na mandat u Srbiju pozavan je iz penzije, a započeo ga je u karantinu, jer je njegovo stupanje na dužnost koincidiralo sa pandemijom koronavirusa i vanrednim stanjem, koje je zbog toga uvedeno.

FAR je iskoristio priliku obeležavanja 24. maja – Dana slovenske pismenosti i Dana bugarske prosvete i kulture u Beogradu, da porazgovara s njim.
„Došle su generacije koje treba usmeravati ka budućnosti, a ne vraćati ih u prošlost” – poručio je Hidajet Biščević.

Novinar: Slobodan Aleksić
Snimatelj: Igor Milatović
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR
maj 2020

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar