a

Promenljivo i kišovito do kraja sedmice, padavine dobrodošle za poljoprivredne kulture

Srbija će biti pod uticajem ciklona sa severoistoka Evrope, pa će ova nedelja biti promenljiva sa kišom i lokalnim pljuskovima. Temperatura malo ispod prosečnih vrednosti za kraj maja.

Prvog radnog dana ove sedmice meteorolozi najavljuju vetrovito vreme, mestimično kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom uz maksimalnu temperaturu od 18 do 22 stepena.

Prema zvaničnoj prognozi RHMZ-a, u utorak oblačno, vetrovito sa kišom i lokalnim pljuskovima. Obilnije padavine i do 30 litara očekuju se u zapadnim i jugozapadnim krajevima zemlje, dok će u severnim i centralnim predelima pasti od 10 do 20 litara kiše po kvadratu za 24 časa. Najviša temperatura u intervalu od 15 do 18 stepeni.

U sredu i četvrtak oblačno sa kišom i lokalnim pljuskovima. Maksimalna temperatura od 16 do 21 stepen uz severozapadni vetar.

Od 29. maja do 2. juna oblačno, kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom, Temperatura ispod proseka.

Postoje uslovi za nepogode, ali bez intenzivne pojave grada

Tokom protekle nedelje pojedine delove Srbije, kao i područje opštine Dimitrovgrad zahvatilo je nevreme, praćeno gradom, koji je načinio štetu na poljoprivrednim kulturama

Goran Mihajlović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda je rekao za RTS da se olujno-grmljavinski procesi koji uslovljavaju grad mogu prognozirati u veoma kratkom periodu. On je naglasio da će biti uslova, ali ne za neke rasprostranjene i intenzivne pojave grada.

“Prilikom pljuskovitih padavina, uvek postoji mogućnost za neka lokalna manja izlivanja, prilikom obilnijih pljuskova na manjoj teritoriji, ali nema razloga za bojazan”, kazao je Mihajlović i dodao da se nešto manje padavina očekuje u drugoj polovini sedmice.

This image has an empty alt attribute; its file name is 439-1024x683.jpg

Padavine dobrodošle usevima

Poslednje kiše su stigle u pravi čas za mnoge poljoprivredne kulture, a naročito za strna žita, imajući u vidu podatak da tokom januara i aprila nije bilo padavina. Malo bolja situacija u većini krajeva Srbije je bila početkom maja i oko Đurđevdana, međutim, prema oceni agrometeorologa i dalje postoji deficit padavina, te će najavljena kiša za ovu nedelju obradovati poljoprivredne proizvođače.

Dugo i toplo leto

Prema rečima Gorana Mihajlovića, a na osnovu preliminarnih podataka RHMZ-a, tokom predstojećeg leta mogu se očekivati temperature koje će biti dva stepena više od proseka.

Naveo je da će detaljna prognoza za leto, na kojoj zajednički rade meteorolozi iz cele jugoistočne Evrope, biće objavljena za desetak dana i da prvi podaci pokazuju da će leto biti dugo, toplo i najverovatnije sušno.

Pripremio: P. Videnov (izvor: RHMZ / RTS / FAR)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar