a

Služba za onkologiju u Pirotu dobila savremenu komoru za rastvaranje citostatika

Odeljenje onkologije Opšte bolnice Pirot je iz sopstvenih sredstava, uz saglanost Ministarstva zdravlja, nabavilo savremenu komoru za rastvaranje citostatika.

Direktor Opšte bolnice Goran Petrović izjavio je na konferenciji za medije da je bolnica dobila jedan uređaj koji omogućava sasvim bezbedan rad za ljude koji rade sa citostaticima. Vrednost ove komore je 2.8 miliona dinara, naglasio je on.

This image has an empty alt attribute; its file name is 509-1024x683.jpg

Doktorka Dušica Mijalković, načelnica Službe onkologije istakla je da je ovo jedan od najznačajnijih trenutaka za ovu službu od njenog osnivanja, 1975. godine, i da se proces rastvaranja citostatika obavljao u improvizovanim uslovima.

“Mi smo danas dobili jednu od najsavremenijih digitalnih laminarnih komora za rastvaranje citostatika, čija je svrha da spreči širenje čestica citostatika van komore i na taj način su naše sestre i osoblje koje rastvara citostatike u aseptičkim uslovima, zaštićene od toksičnih efekata supstanci” – rekla je Mijalković u izjavi za medije, koju su prenele Pirotske vesti.

U Opštoj bolnici u Pirotu se već decenijama leče pacijenti iz celog Okruga, koje su obolele od malignih bolesti.

T. Petrov (izvor: Pirotske vesti)

Foto: Pirotske vesti

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar