a

Nepažnja, preterana brzina i upotreba alkohola najčešći uzročnici saobraćajnih nezgoda, MUP pojačava kontrolu na putevima

U prvom kvartalu 2020. godine u saobraćajnim nesrećama život je izgubilo 107 osoba, povređeno je 3.839. Upoređujući sa istim periodom prošle godine, broj nesreća se smanjio, ali je poginulo 25 osoba više, što je za četvrtinu više nego u istom periodu prošle godine. Stručnjaci objašnjavaju da su udesi sa fatalnim posledicama proizvod nepažnje, preterane brzine i upotrebe alkohola u vreme posle korone i potpunog opuštanja u saobraćaju.

MUP će u narednih nekoliko nedelja organizovati akcije koje će biti usmerene na kontrolu korišćenja sigurnosnih pojaseva, alkohola i prekoračenje brzine u naseljenim mestima.

Na putevima u Srbiji, u prvom kvartalu ove godine, dogodile su se 2.724 saobraćajne nesreće, u kojima je bilo stradalih i povređenih osoba, što je za 0,9 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Međutim, raste broj poginulih, što zabrinjava i policiju i stručnjake.

Psihoza i dalje vlada kod pojedinih vozača, dok drugi žele po svaku cenu da nadoknade ono što je ispušteno za vreme vanrednog stanja. Vozači često gledaju u mobilne telefone i što je najgore, ne koriste sigurnosne pojaseve, pa su mnogi zbog toga naročito u čeonim sudarima izgubili život, ali i ugrozili živote suvozača.

“U slučaju sudara nevezani putnik na zadnjem sedištu deluje na putnike ispred sebe kao da je neko skočio na njega s četvrtog ili petog sprata zgrade. Dakle, razmišljajte da ispred vas može biti neko veoma drag i da ga možete svojom nepažnjom usmrtiti”, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Razlika u udesima u naseljima i na auto-putu

This image has an empty alt attribute; its file name is 58-1024x683.jpg

Najviše saobraćajnih nezgoda dogodilo se u naseljenim mestima, gde se desilo 75 odsto njih, a stradalo je ili povređeno 3.946 osoba. Udesa ima i na auto-putevima, gde su učestali oni sa dve ili više poginulih osoba.

“Ljudi voze mnogo opuštenije i kada se i ako se dogode udesi na auto-putu, to su obično nezgode nenormalnih razmera, a nikad ispod 10 vozila, samo što vozači ne očekuju takvu radnju ispred sebe”, kaže profesor Milan Vujanić, saobraćajni stručnjak.

U svakom slučaju treba biti obazriv, naročito na magistralnim putevima. Ibarska magistala, regionalni putevi i želja mnogih da otputuju iz grada nosi sa sobom niz zamki i opasnosti, kažu u MUP-u i dodaju da će se kontrolisati vezivanje i na prednjim i na zadnjim sedištima, ali i da će pri svakom zaustavljanju, bez obzira na doba dana, biti alko-testa.

 Izvor: RTS (autor: Dragan Milutinović)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar