Praznujemo Svetu Trojicu

Danas je dan Svete Trojice, jedan je od najznačajnih hrišćanskih praznika kojim je završeno osnivanje Hristove Crkve. Na današnji dan crkve i domovi kite se zelenim grančicama i posipaju travom.

Praznik Svete Trojice predstavlja sva tri lica Boga – Oca, Sina i Svetog Duha. Naziva se još i Duhovi i Pedesetnica.

Posvećena je silasku svetoga Duha na apostole, proslavlja se kao rođendan Crkve. Učenici sina Božijeg progovorili su tada mnoge jezike koje do tada nisu znali i krenuli su po celom svetu da propovedaju hrišćanstvo.

This image has an empty alt attribute; its file name is 72-1024x683.jpg

Trojice se slave tri dana, kao i Božić i Vaskrs. Praznovanje se nastavlja cele sedmice, tokom koje se ne posti, jer je to tzv. trapava nedelja.

Najavljuje Petrovski post koji ove godine počinje 15. juna i traje do 11. jula. Tokom molitve, narod u hramovima plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće sa sobom, da bi ih Gospod zaštitio od raznih nesreća.

Svete Trojice krsna su slava mesta i gradova, česte zavetine. U mnogim mestima organizuju se litije.

Brojni manastiri posvećeni su Svetoj Trojici, gde se toga dana prave sabori. U dimitrovgradskom kraju ljudi se okupljaju pored hrama “Sveta Trojica”, kraj Dimitrovgrada i u selima Lukavica, Prtelaš, Gulenovci i Skrvenica.

Izvor: RTS / FAR

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar