Od 12. do 19. juna Probni popis poljoprivrede u Srbiji

U okviru priprema za predstojeći Popis poljoprivrede u Republici Srbiji, koji će biti organizovan 2021. godine, Republički zavod za statistiku sprovešće Probni popis u periodu od 12. do 19. juna.

Kako je rečeno u RZS-u, od izuzetnog je značaja da se u Probnom popisu testiraju pripremljeni metodološki instrumenti i organizaciona rešenja.

Napominju da je nakon Popisa poljoprivrede 2012. i Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava 2018. godine, sprovođenje sveobuhvatnog Popisa poljoprivrede 2021 neophodno radi obezbeđivanja kontinuiteta u proizvodnji strukturnih podataka u oblasti poljoprivrede.

Svi popisivači koji budu angažovani u probnom popisu u obavezi su da prođu on-line obuku, a ciilj je testiranje metodologije za predstojeći popis poljoprivrede i aplikacije za unos i slanje podataka.

Uputstvo za popisivače može se pogledati OVDE.

Inače, sprovođenje ove važne statističke akcije je u skladu i sa Svetskim programom za popis poljoprivrede 2020, FAO-UN (World Programme for the Census of Agriculture 2020, FAO – UN), kojim se preporučuje da sve zemlje od 2016. do 2025. godine realizuju popis u skladu sa njihovim specifičnostima, kao i da imaju u vidu potrebu za prikupljanjem minimuma podataka neophodnih za analizu i praćenje na međunarodnom nivou.

U metodološkom i organizacionom smislu sprovođenje popisa predstavlja najsloženije statističko istraživanje Republičkom zavodu za statistiku.

P. Videnov (izvor: Agrosmart / Republički zavod za statistiku)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar