Virus i dalje u populaciji, dozvoljene posete u domovima za stare

Gostujući u jutarnjem programu RTS-a, epidemiolog Predrag Kon je ocenio da je epidemiološka situacija u pojednim područjima, poput Novog pazara i Tutina, nesigurna, dok je u drugim delovima zamlje povoljna.

Kon navodi da su u studentskom domu u Beogradu registrovani pojedinačni slučajevi zaraze koronavirusom, kao i grupa njih, što prema njegovim rečima, označava da je virus i dalje u cirkulaciji.

Ukazao je da pojedinačni slučajevi koji se pojavljuju u kolektivima uvek predstavljaju opasnost za pojavu novih žarišta, kao i da se zbog toga brzo reaguje, ispituju se kontakti zaraženog, izoluju i čini se sve da do toga ne dođe.

Kon naglašava da u predstoječem letnjem periodu treba očekivati da se potencijal prenosa virusa smanji zbog, kako ističe, UV zračenja, visokih temperatura, otvorenih prozora i svega onoga što razređuje i smanjuje mogućnost zaražavanja.

Poručuje da postoji velika verovatnoća da se virus na jesen ponovo vrati, a ime struke apeluje na građane da budu odgovorni, da poštuju preporuke nadležnih i da nose maske jer je to, kako kaže, jako bitno posebno za starije i za hronične bolesnike, ali i za ostalu populaciju, pogotovo kada koriste javni prevoz i ulaze u zatvoreni prostor.

Dozvoljene posete u gerontološkim centrima i domovima za stare

Posete gerontološkim centrima i domovima za stare koje su bile zabranjene usled epidemije virusa COVID-19, od danas su kako je saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ponovo dozvoljene.

Kako se navodi u saopšenju, odluka je doneta na osnovu dozvole kriznog štaba i mišljenja epidemiologa.

Prema instrukciji koju je doneo ministar Zoran Đorđević, posete korisnicima moraju biti unapred dogovorene i zakazane i mogu se realizovati svakodnevno, u povoljnim vremenskim uslovima, koji podrazumevaju temperaturu iznad 18 stepeni, bez kiše i vetra, kao i u periodu od 10:00 do 18:00 časova, u okviru dvorišta ustanove ili organizacije.

Korisnik može imati posete dva puta sedmično, a u zavisnosti od njegove želje i zdravstvenog stanja, ona može trajati najduže 15 minuta.
Na ulasku u dvorište ustanove posetiocima se vrši provera temperature i drugih simptoma bolesti COVID-19. Licima koja imaju neke simptome, zabranjen je ulaz, dok se ostalima na ulazu u dvorište obavezno obavlja dezinfekcija ruku, obuće (dezobarijera), a tokom trajanja posete i korisnik i posetilac moraju nositi zaštitne maske.

Posetilac obavezno mora imati i vizir i držati se propisane distance od korisnika od najmanje dva metra.

Obaveza zaposlenih jeste da posetioce i korisnike dovode do mesta posete i nazad, kao i da budu prisutni tokom trajanja posete (koristeći zaštitnu opremu) u cilju sprečavanja direktnog kontakta (dodirivanje, grljenje, pozdravljanje) korisnika i posetioca.

Posetioci ne mogu da se kreću po ustanovi, već isključivo da budu samo na mestu koje je unapred određeno za posetu, u okviru dvorišta, gde je obezbeđen prostor za sedenje za najviše tri osobe – korisnik i najviše dva lica koja dolaze u posetu.

Mesto za posete obavezno mora biti dezinfikovano i pre i nakon realizovane posete.

Ukoliko ustanova raspolaže sa više ulaza u dvorište, neophodno je odrediti samo jedan ulaz za lica koja dolaze u posetu, u cilju vršenja nadzora i provere stanja svih potencijalnih posetilaca.

Izvor: RTS / srbija.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar