ORSP: Ekološki protest zbog neispunjenih obećanja i nesprovođenja zakona 13. juna ispred Vlade Srbije

Pokret odbranimo reke Stare planine pozvao je građane da se pridruže ekološkom protestu koji će u subotu, 13. juna od 12:00 časova, biti organizovan u Beogradu, ispred Vlade Republike Srbije.

U izjavi za FAR, Aleksandar Jovanović Ćuta, jedan od organizatora i planiranih govornika, naveo je da je jedan od razloga za zakazivanje novog protesta u Beogradu neispunjavanje onoga što je, po njegovim rečima, bilo dogovoreno u Predsedništu Republike Srbije 28. septembra prošle godine.

This image has an empty alt attribute; its file name is 127-1024x683.jpg

“Odlučili smo da organizujemo protest zato što ništa od onog što je dogovoreno 28. septembra u Predsedništu R. Srbije na sastanku predstavnika pokreta ORSP sa jedne i predsednika Aleksandra Vučića i ministra Aleksandra Antića sa druge strane, nije ispunjeno. Da podsetim, tom prilikom je obećano da će biti brisane sve lokacije planirane za MHE u zaštićenim prirodnim područjima, da će predsednik Vučić lično doći u Rakitu i da će se taj problem rešiti, odnosno da će se postupiti po rešenju Ministarstva zaštite životne sredine i ukloniti cevi iz korita Rakitske reke. Obećano je da će biti formirana mešovita komisija od predstavnika ORSP i predstavnika Vlade koja će ispitati sve postojeće izdate dozvole za MHE koje ne rade ili su u postupku dobijanja dozvole i svuda gde je prekršen zakon da će to biti obustavljeno “, – istakao je Jovanović i dodao da ni satanak sa premijerkom Anom Brnabić koji je održan tokom protekle nedelje nije doneo pomak u definisanju dalje sudbine izrgadnje MHE u Srbiji.

Po rečima Jovanovića, postoje informacije da je Ministarstvo građevinarstva donelo rešenje o poništenju građevinske dozvole za već izgrađenu MHE u Rakiti, ali da se ono još uvek ne dostavlja nadležnim lokalnim službama i republičkim institucijama.

“Povodom niza neispunjenih obećanja, doneli smo odluku da dalje ne tražimo više nikakve sastanke, a ukoliko to oni budu želeli to će biti moguće samo u prisustvu medija i novinara”, poručio je Aleksandar Jovanović Ćuta i dodao da će po pitanju MHE i njihovog uticaja na životnu sredinu zahtevati održavanje javne rasprave na RTS-u uz direktan prijenos. na kojoj će sve zainteresovane strane moći da iznesu svoje viđenje i predloge.

This image has an empty alt attribute; its file name is 128-1024x683.jpg

Jovanović je na kraju izjave naglasio da će “građani biti primorani da sami na sebe preuzmu odbranu svojih šuma, vazduha, zemljišta…. ukoliko se pravna država ne probudi i ne počne da štiti ono što je građanima Ustavom garantovano”.

Sa protesta će “političkoj i društvenoj eliti i državnim institucijama”, kako stoji u proglasu ORSP-a biti upućeno 10 zahteva kojim će tražiti primenu postojećih zakona i propisa po pitanju životne sredine i procesuiranje i kažnjavanje svih onih koji uništavaju ili zagađuju životnu sredinu; izmenu Zakona o zaštiti prirode i drugih propisa kako bi se obezbedilo suštinsko sprovođenje mera i finansiranje zaštite prirode, izmenu modela upravljanja zaštićenim područjima, zabranu izgradnje malih hidoelektrana u zaštićenim područjima, povećanje ukupne površina pod zaštitom, smanjenje i zabramu komercijalne seče šuma u zaštićenim područjima i dr.
Planirano je da se učesnicima protesta obrate profesori i naučni radnici sa Univerziteta u Beogradu, kao i drugi ekološki aktivisti i predstavnici nekoliko ekoloških udruženja iz regiona.

S. Ivanov

Foto: Igor Milatović

Napisao/la

Сергей Иванов е роден през 1975 година в Димитровград (Цариброд). Завършва Факултет по ветеринарна медицина и професионални курсове по опазване на околната среда, биологично производство и исползване на партиципативни методи в развитие на селските райони. Учредител е на природонаучно дружество „Натура Балканика”, както и на сдружението за развитие на биологично производство „Биобалкан”. От 2002 година активно участва в провеждане на много проекти в сферата на развитие на селските райони и особено в областта на опазването на местните породи домашни животни. Като студент е сътрудник на „Независне новине“ от Баня Лука. Автор е на няколко научни статии за опазване на генетични ресурси и документални филми за местните породи домашни животни. Със супругата си и двете деца отглежда магарета и овце във ферма край Цариброд. От 2018 година работи като журналист-сътрудник на портал ФАР.

Bez komentara

Ostavi komentar