Još 73 inficiranih, nema preminulih

Prema poslednjim informacijama u Srbiji su na koronavirus testirane 5.793 osobe, a virus je potvrđen kod 73 osobe. Od poslednjeg preseka, od koronavirusa nije preminula nijedna osoba.

Od početka epidemije potvrđeno je ukupno 12.175 slučajeva infekcije Covid-19, na respiratorima je 14 osoba. Ukupan broj žrtava je 252.

Procenat smrtnosti je 2.07%, a broj aktivnih slučajeva 512, saopšteno je na sajtu covid.19.rs.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se ne očekuje pooštravanje restriktivnih mera protiv epidemije koronavirusa, ni u Srbiji ni u okruženju, i pored aktuelne epidemiološke situacije.

Istraživač Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) Marija Gnjatović izjavila je za „Večernje novosti“ da će se više o koronavirusu znati posle studija koje će biti urađene, ali da je u ovom trenutku kolektivni imunitet u Srbiji pet odsto.

Svi koji su preležali Covid imaju antitela IgM ili IgG klase, rekla je Gnjatović, navodeći kako neka ranije objavljena istraživanja, pre svega iz Kine, pokazuju da oko 15 odsto obolelih ne razvija antitela.

Gnjatović je navela da oni koji su preležali Covid-19 nisu savim zaštićeni i postoji mogućnost da se opet zaraze, ali se očekuje da imaju blaži tok bolesti, preneo je Fonet.

Izvor: covid-19.rs / Fonet

Foto: Vladimir Krojf Zahariev

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar