U petak nestabilno vreme, za vikend u Srbiji više sunca

Kiša je u prepodnevnim satima zahvatila jugoistočne krajeve Srbije, a padavina je bilo i u Dimitrovgradu, gde je u poslednjih 24 časa palo još 10 litara kiše, te je prema podacima iz meteorološke stanice ukupna količina padavina od početka juna 25 litara.

Prema zvaničnoj prognozi RHMZ-a, u Srbiji se u petak očekuju oblaci i pljuskovi. U više rejona zemlje na snazi će biti žuti meteoalarm – u Pomoravlju, Banatu, Istočnoj, Jugoistočnoj i Jugozapadnoj Srbiji, a kiše će biti i u brdsko-planinskim predelima. Maksimalna temperatura od 23 do 26 stepeni.

Za vikend, sinoptičari najavljuju lepše vreme u subotu, koje će biti nalik letu sa dužim sunčanim periodima. Lokalni pljuskovi su mogući u severoistočnim krajevima. Maksimalna temperatura od 23 do 29 stepeni.

Međutim već od nedelje ponovo nas očekuju kiša, pljuskovi i grmljavine. Najviša temeperatura od 25 do 28 stepeni. Takvo vreme biće i u ponedeljak,

Meteorolozi za period od 16. do 20. juna predviđaju promenljivo oblačno i nestabilno mestimično sa kišom, pljuskovima grmljavinom.

Nestabilno vreme sa kišom stanovišta meteorologije za ovo područje nije novina, jer je prema rečima profesora Vladimira Đurđevića sa Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu, jun mesec kada su normalne ovakve vremenske prilike.

P. Videnov (izvor: RHMZ / RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar