a

Mali maturanti polagali test iz matematike, u petak ih čeka kombinovani test

Učenici osmog razreda u Srbiji do petka polažu završne ispite. Budući srednjoškolci juče su polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, danas su polagali test iz matematike. dok ih sutra čeka kombinovani test. Rešenja zadataka mogu se naći na sajtu RTS-a.

Polaganje male mature odvija se u skladu sa preporukama Ministarstva prosvete. Učenici završni ispit polažu u učionici u kojoj dežuraju po dva nastavnika. Preporučeno je i da učenici nose zaštitne maske, dok njihovo nošenje predstavlja obavezu za nastavnike. Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, digitrona, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

Preliminarni rezultati 23. juna

Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda đaci mogu da osvoje najviše 60 bodova, a sa male mature 40 poena, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog/maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

Preliminarni rezultati biće poznati 23. juna, a konačni 28. juna.

Za one koji su bili pozitivni na Covid 19 ili imaju neke druge zdravstvene probleme, obezbeđen je avgustovski rok.

Završni ispit polaže oko 68.000 kandidata, dok je slobodnih mesta u srednjim školama 76,5 hiljada.

U Dimitrovgradu malu maturu polaže 66 osmaka, u Bosilegradu 73 budućih srednjoškolaca, a iz sela Zvonci 6 učenika je na završnom ispitu.

 Izvor: RTS / FAR

Foto: Vladimir Krojf Zahariev

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar