Izbori 2020: Predizborna tišina od ponoći pa do nedelje u 20:00 časova

Predizborna tišina pred parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore počinje večeras, u ponoć, i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 21. juna u 20:00 časova.

Za vreme predizborne tišine zabranjeni su izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Tokom izborne tišine na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola i propagandnog materijala učesnika u izborima.

Na sam dan glasanja, u nedelju, 21. juna, od 7:00 do 20:00 časova, dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihovih izjava.

Tokom predizborne tišine dozvoljeno je i emitovanje informacija o odzivu birača i spotova nadležih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju kada i kako mogu da glasaju.

Na parlamentarnim izborima ove godine učestvovaće 21 izborna lista stranaka i koalicija koje će se boriti da pređu cenzus od tri odsto izašlih birača i osvoje poslanička mesta u Skupštini Srbije.

Pravo glasa na izborima 21. juna ima 6.583.665 građana Srbije, a glasaće se na 8.386 biračkih mesta.

Birači u inostranstvu imaju pravo glasa ako su se do 30. maja prijavili preko diplomatsko-konzularnih predstavništva i mogu ga iskoristiti na jednom od preko 40 biračkih mesta van Srbije.

Osim posmatračke misije ODIHR-a, izbore u Srbiji, prate i domaći posmatrači CRTA i CESID, posmatrači Agencije za borbu protiv korupcije, a prvi put se za praćenje izbora prijavio i ENEMO – Evropska mreža organizacija za nadgledanje izbora.

Zajedno sa parlamentarnim izborima u Srbiji se održavaju i izbori za Parlament Autonomne pokrajine Vojvodine i izbori za većinu gradskih i opštinskih skupština.

U Dimitrovgradu je proglašeno šest izbornih lista među kojima su: “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, “Demokratska partija Bugara – Nebojša Ivanov”, “Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS)”, “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka”, “Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbije (JS)” i GG ”Feniks”- Caribrod, radom i istinom za stabilnu porodicu, Milko Sokolov-Ganja.

U Bosilegradu su proglašene dve izborne liste: „Vladimir Zaharijev – To smo mi – Aleksandar Vučić – Za našu decu“ sa 31 kandidatom i „dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ sa 11 kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu.

Pravo glasa u Dimitrovgradu ima 8393, a u Bosilegradu 7606 osoba. U izbornu trku za lokalni parlament u Dimitrovgradu ulazi 156 kandidata, a u Bosilegradu 42 kandidata.

U poređenju sa izborima 2016. godine i u Dimitrovgradu i Bosilegradu opštinski izbori će se održati sa po jednom listom manje i manjim brojem birača nego tada. U Dimitrovgardu je sada manje 432, a u Bosilegardu 460 osoba sa pravom glasa.

Izvor: FAR / Beta / RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar