a

Rešavanjem kombinovanog testa završeno polaganje male mature, preliminarni rezultati 23. juna

Rešavanjem kombinovanog testa u Srbiji je završeno polaganje male mature.

Budući srednjoškolci polagali su kombinovani test na kojem su bila pitanja iz pet predmeta – fizike, hemije, biologije, istorije i geografije. U prethodna dva dana polagali su test iz matematike i srpskog, odnosno maternjeg jezika. Sada sledi zbrajanje poena, lista želja i upis u škole.

Preliminarni rezultati testiranja biće poznati 23. juna, a konačni će biti objavljeni 28. juna.

Đaci mogu da osvoje najviše 60 poena na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda, a sa male mature 40 poena, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 259-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 260-1024x683.jpg

U Dimitrovgradu malu maturu polagalo je 66 osmaka, u Bosilegradu 73 učenika, a u selu Zvonci u opštini Babušnica 6 đaka. Tokom trajanja testa ispoštovane su sve preporuke Ministarstva prosvete i epidemiološke službe. Za one koji su bili pozitivni na Covid-19 ili su imali neke druge zdravstvene probleme, obezbeđen je avgustovski rok.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je izjavio da u srednjim školama u Srbiji ima dovoljno mesta, naglasivši da je ove godine promenjena cela procedura i da je realizacija završnog ispita digitalizovana u svim procesima koji se tiču pripreme, pregledanja i obrade testova.

Završni ispit polagalo je oko 68.000 učenika, a u srednjim školama u Srbiji ima 76.500 slobodnih mesta.

P. Videnov (izvor: RTS / srbija.gov.rs)

Foto: Vladimir Krojf Zahariev / Stefan Pavić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar