Uručena priznanja višestrukim davaocima krvi u Dimitrovgradu

Povodom 14. juna, Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, Crveni krst Dimitrovgrad i lokalna samouprava priredili su svečanost na kojoj su višestrukim davaocima dragocene tečnosti uručili prigodna prizanja za pokazanu humanost.

This image has an empty alt attribute; its file name is 262-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 263-1024x683.jpg

Nagrade plemenitim ljudima dodelili su dr Nikola Joradanov, predsednik dimitrovgradskog Crvenog krsta i Vesna Todorov, sekretar ove organizacije.

Za 20 puta datu krv plakete su dobili Vladimir Botev, Ivica Estov, Aleksandar Dimitrov, Zoran Gerov, Milan Sokolov i Nenad Rangelov.

Novica Videnov, Ivica Gligorov, Vladimir Pejčev i Saša Mladenov su nagrađeni za 35 puta datu krv, dok je za 50 puta priznanje dodeljeno Dimitru Mitovu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 264-1024x683.jpg

U izjavi za lokalne medije Jordanov je naglasio da je davanje krvi od ogromnog značaja pre svega za spasavanje ljudskih života, a dobrovoljni davaoci, kako kaže, predstavljaju pravo nacionalno bogatstvo.

Navodi da je savremena medicina nezamisliva bez transfuzije krvi i apeluje na sve zdrave ljude uzrasta od 18 do 65 godina da se pridruže humanoj populaciji kako bi se stvorili uslovi da zdravstvena zaštita uspešno funkcioniše, odnosno da krv uvek čeka pacijenta.

This image has an empty alt attribute; its file name is 265-1024x683.jpg

Jordanov se zahvalio i medijima, koji prema njegovim rečima aktivno učestvuju u promovisanju značaja dobrovoljnog davalaštva krvi i zdravih stilova života i koji, kako naglašava, imaju velikog udela u podizanju zdravstvene kulture na jedan viši nivo.

This image has an empty alt attribute; its file name is 266-1024x683.jpg

Rekorder po broju učestvovanja u akcijama dobrovoljnog davalaštva krvi Dimitar Mitov je istakao da krv daje dvadesetak godina. On je poručio svima, pogotovo mlađoj populaciji da se uključe u ovu humanu aktivnost kako bi pomogli onima kojima je krv neophodna.

U prošloj godini Crveni krst Dimitrovgrad je u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša organizovao osam akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u kojima se odazvalo 270 ljudi. U 2020. godini sprovedene su dve akcije sa 81 davaocem, a sledeća, treća po redu, biće održana 26. juna u galeriji “Metodi Meta Petrov”.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar