a

Još 94 nova slučaja zaraze koronavirusom, preminula jedna osoba

Od posledica koronavirusa u Srbiji je u poslednja 24 časa preminula još jedna osoba, sapštilo je Ministarstvo zdravlja, pa se ukupan broj umrlih od Covida-19 povećao na 260. Procenat smrtnosti je 2,03 odsto.

Registrovana su i nova 94 slučaja, a testirano je 4.211 osoba.

Od početka epidemije u Srbiji je potvrđeno 12.803 slučaja infekcije, dok je broj aktivnih slučajeva 654. Na respiratorima je 18 pacijenata.

Do 15 časova 20. juna u Srbiji su testirane ukupno 336.553 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović izjavila je da je klinička slika novoobolelih koji su registrovani tokom prethodnih dana slabija, odnosno da uglavnom imaju blaže simptome, kao i da su za svaki novi slučaj, čak i asimptomatske, utvrdili da su ti ljudi bili u kontaktu sa nekim ko je imao simptome.

Imunolog Srđa Janković je rekao za RTS da je sasvim jasno da epidemija još nije završena. Prema njegovim rečima, epidemija se nije otela kontroli, ali postoji potencijal da dođe do pogoršanja.

Upitan da li je moguće ponovno uvođenje policijskog časa, on je kazao da je to u ovom trenutku ekstremno malo verovatno, čak i isključeno, ali da selektivne mere i određene vrste obaveza koje bi bile sprovođene i zakonski – nisu isključene.

“Ukoliko budemo svi zajedno uspeli da ne dozvolimo da se situacija pogoršava, jasno je da završavamo ovim merama koje su na snazi”, naglašava Janković.

P. Videnov (izvor: covid19.r / N1 / Beta / RTS)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar