a

Drugi festival šopske salate 28. juna u Pančevu

Udruženje „Šopsko oro“ organizuje drugi po redu i jedinstveni festival šopske salate u svetu. Manifestacija će se održati u Pančevu, u prostoru etno- muzeja „Sajvan“, u ulici Stevana Sremca br. 37.

I ovogodišnji, kao i prošlogodišnji festival koji je bio prvi, održaće se pod već utvrđenim propozicijama i sa zahvalnicama i prigodnim nagradama za učesnike i pobednike. Takmičari će svoje uzorke izlagati u porcijama od po pola kilograma, a ocenjivaće se izgled, miris, ukus i sveopšti utisak, koje će vrednovati specijalni žiri.

Kako je za FAR rekao Ljubinko Markov, potpresednik udruženja i jedan od organizatora festivala, zbog epidemije koronavirusa planiran je manji obim takmičenja, kako je neveo, pre svega druženja i međusobnog upoznavanja i uz sve mere zaštite.

This image has an empty alt attribute; its file name is 344-1024x683.png

This image has an empty alt attribute; its file name is 345-1024x683.jpg

Do sada je prijavljeno sedam ekipa, ali prijavljivanje je u toku, pa svi koji žele da učestvuju mogu da se prijave na telefon 064/642-10-81, a jedini uslov za učešće je da sami nabave materijal za salatu. Organizatori sa svoje strane obezbeđuju orkestar i piće, a takmićenje će početi u 14:00 časova.

Prošlogodišnji i ujedno prvi festiaval koji je održan u selu Ivanovo kod Pančeva, obeležila je izuzetno dobra atmosfera, relativno veliki broj učesnika i mnogo gostiju. Tada je najbolju šopsku salatu naparavila ekipa „ Petačinci-Stanimirovci“, druga je bila ekipa „ Laguna taksi“ iz Pančeva, a treća „Aleksa i ostali“ takođe iz Pančeva.

Šopska salata nije samo jedan od omiljenijih artikala sa menija balkanske kuhinje, nego od 2008. i deo evropske kulturne baštine, koju je Bugarska zajedno sa ćirilicom unela u Evropsku uniju.

Pogledajte šta je zabeležila ekipa FAR-a prošle godine na Prvom festivalu Šopske salate,

S. Aleksić

Foto: Igor Milatović (Prvi festival Šoske salate 2019)

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar