Lepote planine Veliki Jastrebac: Na Vidovdan – Pogled sa Pogleda

Planinarsko društvo “Preslap” uspelo je da na Vidovdan, 28. juna, na planini Veliki Jastrebac, okupi planinare iz raznih krajeva Srbije. Na usponu od Ribarske Banje do vrha Pogled (1482 m), učestvovalo je stotinak planinarki i planinara iz Niša, Kruševca, Kraljeva, Vrnjačke Banje i Trstenika, a istog dana, samo malo ranije, ka Pogledu se uputila i grupa iz Subotice, koja je u Ribarskoj Banji provela celi vikend.

This image has an empty alt attribute; its file name is 414-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 415-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 416-1024x683.jpg

Planina Veliki Jastrebac, po mnogo čemu je posebna i zanimljiva. Po gustini i raznolikosti šume, najšumovitija je planina na Balkanskom poluostrvu. Po površini masiva, tek su Kopaonik i Stara planina od nje prostraniji, u Srbiji. Veliki Jastrebac zauzima ogromno područje između reka Zapadne i Južne Morave i reke Toplice, između geografske oblasti Rasina i geografske oblasti Toplica, između Radan planine i Kopaonika. Upravo zbog ovakvog položaja,

Veliki Jastrebac je istovremeno i planina Kruševca, i Prokuplja, i Aleksinca, i Blaca, i Niša. Iz Niša se, prema zapadu, veoma jasno uočavaju dva najviša vrha Velikog Jastrepca – Velika Đulica (1491 m) i Pogled (1482 m). Posebno je lepo gledati ih noću, kada zbog objekata koji se na njima nalaze, antena, svetlost koju odaju izgleda kao da su dve velike sveće upaljene na Jastrepcu i usmerene ka nebu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 417-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 418-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 419-1024x683.jpg

Nekoliko je izuzetno popularnih planinarskih odredišta na Velikom Jastrepcu: vrh Pogled, vrh Zmajevac, vrh Bela stena. Nekako, Nišlije su najviše vezane za vrh Pogled, za koji se ne zna ko je i kada ga je tako nazvao, ali jedno je sigurno – naziv vrha u potpunosti je opravdan. Naime, sa Pogleda se vidi pola Srbije, kada su idealni vremenski uslovi, sa antene na Pogledu vidi se antena na Avali. I bez idealnih optičkih uslova, sa Pogleda se sasvim jasno vide Rtanj, Stara planina, Ozren, Devica, Svrljiške planine, Suva planina, grad Niš, oblast Toplica, grad Prokuplje, planine Vidojevica i Pasjača, planina Radan, planina Kopaonik.

This image has an empty alt attribute; its file name is 420-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 421-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 422-1024x683.jpg

Sve ovo, osim Avale, mogli su da vide i svi učesnici akcije Planinarskog društva “Preslap”. Naime, bez ijednog odustanka, svi su se i popeli na Pogled. Do Pogleda se, kao upečatljivog mesta na Velikom Jastrepcu, može stići i sa topličke strane planine, i sa kruševačke strane, a čini se da je prilazak vrhu od Ribarske Banje najsadržajniji, najlakši, najlepši.

This image has an empty alt attribute; its file name is 423-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 424-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 425-1024x683.jpg

Malo iznad Ribarske Banje, staza ide uzvodno Srndaljskom rekom, da bi potom ušla u gustu šumu. Kada se prođe ova šuma, nailazi se na dva veća proplanka, a posle toga, sve do samog vrha, iz stoletne šume se neće izaći. Ovo stvara bajkoviti utisak, podseća na detinjstvo, kada smo svi mi slušali ili čitali bajke čija se radnja uglavnom odigravala u gustim šumama. Do vrha Pogled trebalo je savladati oko 10 kilometara u jednom pravcu, sa visinskom razlikom od 900 metara. Uspon je neprestan, ali je postepen, na trasi nema delova koji bi zahtevali natprosečna naprezanja.

This image has an empty alt attribute; its file name is 426-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 427-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 428-1024x683.jpg

Vodički tim Planinarskog društva “Preslap” činili su Dejan Radojlović, Miroslav Dokman i Vladimir Mirović. Do Pogleda se, iz Ribarske Banje, stiže za 4 sata laganog hoda. Ovoga puta, zbog brojnosti družine, vodički tim je “dodao” još 1 sat hodanja na usponu. Dan je inače bio veoma topao i sparan, ali je stoletna šuma Velikog Jastrepca tu nelagodu prilično ublažila.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo “Preslap” – Niš

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar