Radmila Zec: Epidemiološka situacija u Pirotskom okrugu stabilna, neophodno poštovanje mera opreza

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izjavio je novinarima danas, nakon sastanka sa predstavnicima svih zdravstvenih institucija na nivou Okruga, da u Pirotu nema “kolektivnih epidemija”, da nema razloga za širenjem panike, te da je situacija pod kontrolom. Dr Radmila Zec, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje izjavila je da je situacija sa koronavirusom stabilna, sa tendencijom prelaska u nesigurnu i pozvala da se i dalje poštuju sve mere predostrožnosti, prenose Pirotske vesti.

“Danas smo održali ‘uži’ sastanak Kriznog štaba i na osnovu izveštaja zdravstvenih radnika možemo da kažemo da je situacija stabilna, ali treba biti oprezan jer je virus prisutan u populaciji. Mi više nismo u vanrednoj situaciji i kao Štab za vanredne situacije ne možemo da uvodimo nove mere, ali apelujemo da se poštuju one mere koje nam daje Republički krizni štab i mi ćemo pratiti pomno odluke Štaba. U institucijama lokalnog nivou pratićemo da se striktno nose maske. Građanima preporučujemo da više koriste otvorene bašte nego zatvoren prostor kada idu u restorane, kafiće. Apelujem na disciplinu, poštovanje distance, higijene i izbegavanje zatvorenih prostora. Ono što je veoma bitno, u gradu nema nikakvih kolektivnih epidemija. Svi koji su se razboleli ili imaju simptome su stabilnog stanja, svega dva pacijenta su hospitalizovana što za nivo čitavog Okruga nije velika brojka. Kontakti su u izolaciji. Mi sa aspekta zdravstvene zaštite preduzimamo sve kao i kada smo bili u vanrednoj situaciji” – kazao je Vasić.

Dr Radmila Zec: Situacija stabilna, sa tendencijom da postane nestabilna

Epidemiolog dr Radmila Zec je kazala da je epidemiološka situacija za Pirotski okrug na današnji dan stabilna, ali sa tendencijom da postane nestabilna zbog situacije u ostalim gradovima u Srbiji – Nišu, Vranju, Beogradu i drugim gradovima.

“Prvi slučajevi u junu su se javili tek 10. Do današnjeg dana ukupno 30 na nivou Okruga, ali od tih 30, 17 je već izlečeno. Trenutno je aktuelno da imamo 13 pacijenata u izolaciji, devet od petka i četiri od subote. Na taj način suzbijamo epidemiju. Apelujem na građane, da oni koji nisu imali nikakve simptome, ili imali blagu kliničku sliku, da poštovanjem ovih mera koje smo naveli, distanca, nošenje maske u zatvorenom prostoru, sebe smatraju potencijalno zaraženim, da ne bi širili zarazu dalje. Socijalni kontakti da se smanje na najmanju moguću meru” – kazala je Zec.

Izvor i foto: Pirotske vesti

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar