a

“Socijalna distanca” – likovni doživljaj kovid epidemije u niškoj Galeriji “Art 55“

Niška likovna publika će do 20. jula imati priliku, zasad verovatno jedina u Srbiji, da vidi kako su istaknuti likovni stvaraoci doživeli vanredno stanje i socijalnu distancu, nametnutih epidemijom koronavirusa.

Otvaranje izložbe, nazvane upravo “Socijalna distanca”, biće na otvorenom u dvorištu Dekanata Filozofskog fakulteta, dok će sama postavka biti izložena sudu publike i kritike u Galeriji “Art 55“ .

Do ovog, jedinstvenog i verujemo značajnog likovnog događaja, došlo je kada je Galerija «Art 55», 22. aprila u vreme dok je vanredna situacija bila na snazi, uputila poziv umetnicima, prijateljima galerije da učestvuju u projektu “Socijalna distanca”.

Umetnici su dobili šest drvenih ploča, dimenzija 50 puta 50 centimetara, uz slobodu izbora teme, tehnike, formiranja različitih oblika i dimenzija od dobijenog materijala, a rok za zarvšetak radova bio je 7. jun.

Na poziv se odazvalo 20 umetnika, pa će Nišlije, ali i svi prijatelji likovne umetnosti, moći da se upoznaju sa radovima; Miodraga i Mirjane Anđelković, Ljubiše Brkovića, Danijele Dimitrijevića, Perice Donkova, Slavice Erdeljanović Curk i Marije Curk, Milice Lilić, Jokšina Šiljana, Gorana Mitića, Danice Milošević, Branka Nikolova, Slobodana Radojkovića, Irene Ranđel, Lazara Šoševića, Jelene Stanojević, Jelene Trajković, Marije i Bojana Živića i Miroslava Živkovića.

Neki od ovih autora poznati su i dimitrovgradskoj publici bilo kao učesnici likovne kolonije u Poganovu ili kao izlagači u Galeriji „Metodi Meta Petrov“, a Branko Nikolov i Perica Donkov su poreklom iz okoline Dimitrovgrada i obojica su deca poznatih caribrodskih likovnih stvaralaca Bogdana Nikolova, odnosno Dušana Donkova.

Galerija “Art 55“ poziva posetioce da se prilikom obilaska izložbe pridržavaju svih mera predostrožnosti zbog aktuelne epidemiološke situacije, uz obaveznu upotrebu maski.

S. Aleksić

Foto: Galerija „Art 55“ – Niš

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar