VIDEO: Reportaža o drugom Festivalu šopske salate u Pančevu (3)

Praktično niko ne zna koliko je stara šopska salata, a još manje koliko je na trpezi svih balkanskih naroda, mnogih restorana, porodičnih obroka ili svečanih ručkova. Što je najlepše niko se time ni ne bavi, jer je ta meševina paprike, krastavaca, paradajza, sira i ulja toliko ušla u naviku i postala deo svekodnevice mnogih, da se već dugo podrazumeva kao obavezan deo obroka ili kao u predelima odakle potiče, samo uz hleb, ponekad obrok sam za sebe.

Tajna njenog uspeha i popularnosti je sigurno u jedostavnosti, a meševina upravo tih sastojaka govori o ne baš bogatom području iz koga potiče. Od skora ona je zahvaljujući Bugarskoj deo evropskih vrednosti, međutim jedini koji je tretiraju kao deo svoje tradicije, nasleđa, kulture, bita i folklora su članovi „Šopskog ora“, udrženja Bugara u Pančevu.

Oni drugu godinu zaredom oraganizuju jedistveni Festival šopske salate u svetu. Prvi je bio prošle godine u Ivanovu, a ovogodišnji u etno-ambijentu i pored sajvana porodice Markov u samom Pančevu.

Na festivalu se ozbiljno žiriraju svi ponuđeni uzorci šopske salate i čak dodeljuju nagrade i daju zahvalnice. Međutim, njegov prvenstveni smisao nije to.

Festival postoji pre svega, radi očuvanja običaja, druženja, veselja i zbog otkrivanja zaboraveljnih vrednosti i govorenja na dijalektu koji članovi „Šopskog ora“ nose iz rodnog kraja, ali čini se najviše zbog želje svih njih da sve to podele sa gostima i dobronamernicima. Kao nešto svoje, što pripada svima.

Atmosferu sa drugog Festivala šopske salate u Pančevu zabeležila je ekipa FAR-a.

Produkcija: FAR TV

jun 2020

Ovaj medijski sadržaj je deo projekta „Folklorno bogatstvu bugarske manjine”, koji se sufinansira sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina u 2020. godini.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podeli vest
Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar