VIDEO: Ilir Gaši – Parlament je sada jedna pozornica koja služi tome da se stvori efekat parlamentarne demokratije, što naša zemlja više nije

Gost emisije “Razgovori” FAR TV-a je Ilir Gaši, građanski aktivista i medijski analitičar iz Beograda i dobar poznavalac stanja medijske scene u Srbiji. Gaši je autor animiranog serijala “Dr Spinov vodič za kontrolu medija” kojim je slikovito prikazan set mera i sredstava koji se koriste u cilju gušenja medija i suzbijanja slobodnog novinarstva od strane izmišljenog lika doktora Ernesta Spinovića, svojevrsne personifikacije onih koji nastoje da potčine slobodno novinarstvo

Upoređujući današnji položaj medija sa onim iz devedesetih godina, Gaši smatra da su u odnosu na tada, građani u manjoj meri spremni da brane slobodu medija.

“Ono što ljudi moraju da razumeju je da mediji bez podrške građana ne mogu da opstanu”, kaže gost FAR-a i dodaje da “mediji ne mogu samostalno da se zaštite od pritisaka kojima ih izlažu vlasti ili kriminalni biznis”.

Iskustvo koje je stekao tokom prošlogodišnje posete Temskoj i Toplom Dolu Gaši izvdaja kao najsnažniji utisak u oblasti građanskog aktivizma u Srbiji I govoreći o ljudima koje je tamo susreo kaže: “Oni su dali primer celoj zemlji i inspiraciju svim građanima, da nema izgovora, nema razloga i opravdanja da se povučeš, ako su oni to uradili to možemo i mi”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 36-1024x683.jpg

Ukazujući na značaj građanskog aktivizma u zajednici koja se suočava sa beznađem i očajrem, Gaši ističe da stanje u društvu može biti bolje ili gore sutra, ali da je takođe tačno da “Neće biti bolje ako svi mi i svako od nas pojedinačno odustane od bavljenja stvarima, ako ne pokušamo nećemo uspeti”, poručuje Gaši.

Upitan da prokomentariše njegovo učešće u inicijativama “Ne damo kej” i “Ne davimo Beograd”, kao i činjenicu da je deo aktivista učestvovao na nedavno održanim izborima u Srbiji, Gaši izjavljuje da mu je bliža opcija uspostavljanja snažnih građanskih pokreta u odnosu na aktivno, političko, parlamentarno delovanje, ali da se ipak na kraju promena mora dogoditi i u institucijama. On dodaje da parlament u Srbiji već duže vremena ne postoji kao institucija koja omogućava višeglasje u kojoj su interesi različitih grupa građana zastupljeni i poistovećuje ga sa pozornicom koja služi tome da se stvori efekat parlamentarne demokratije, “što naša zemlja više nije” zaključuje Gaši.

On očekuje pogoršanje uslova rada nezavisnih medija u Srbiji, naročito lokalnih i ocenjuje da je skoro 70 do 80 procenata teritorije Srbije nepokriveno u smislu postojanja lokalnih nezavisnih medija i da su oni izloženi dugogodišnjem “satiranju” u Srbiji. On nije siguran u kojoj meri se mediji mogu osloniti na podršku Evropske Unije i ističe da bez te podrške danas u Srbiji ne bi bilo nezavisnog novinarstva, jer je novac države i opština usmeren uglavnom ka “zavisnim medijima”, odnosno onima koji podržavaju politiku države ili grada ili opštine. Gaši ipak, ukazuje i na spremnost pojedinih stranih aktera da podrže “stabilokratiju” i vladajući režim u Srbiji te da mediji mogu da se pouzdaju samo u građane.

Novinar: Sergej Ivanov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
jul 2020

Napisao/la

Сергей Иванов е роден през 1975 година в Димитровград (Цариброд). Завършва Факултет по ветеринарна медицина и професионални курсове по опазване на околната среда, биологично производство и исползване на партиципативни методи в развитие на селските райони. Учредител е на природонаучно дружество „Натура Балканика”, както и на сдружението за развитие на биологично производство „Биобалкан”. От 2002 година активно участва в провеждане на много проекти в сферата на развитие на селските райони и особено в областта на опазването на местните породи домашни животни. Като студент е сътрудник на „Независне новине“ от Баня Лука. Автор е на няколко научни статии за опазване на генетични ресурси и документални филми за местните породи домашни животни. Със супругата си и двете деца отглежда магарета и овце във ферма край Цариброд. От 2018 година работи като журналист-сътрудник на портал ФАР.

Bez komentara

Ostavi komentar