Zaraženo još 309 osoba, vanredna situacija u Beogradu, studenti ostaju u svojim domovima

U poslednja 24 časa od posledica koronavirusa preminulo je 11 osoba, saopšteno je na sajtu covid-19.rs. Ukupan broj žrtava od početka epidemije je 298.

Prema poslednjim informacijama na koronavirus testirano je 8.102 osoba, a registrovano je 309 novobolelih.

Od početka epidemije potvrđeno je 15.504 slučajeva infekcije. Broj aktivnih slučajeva je 2.142, a na respiratoru je njih 85.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je na predlog gradskog Štaba za vanredne situacije doneo Odluku o proglašenju vanredne situacije u Beogradu.

Nešto kasnije i Vlada Srbija izglasala je nove mere, koje podrazumevaju zatvaranje noćnih klubova i kafića u Beogradu od 23:00 do 6:00, kazne za nenošenje maske u prevozu i maksimalan broj od 100 ljudi u zatvorenom prostoru i 500 na otvorenom.

Studenti koji su protestovali na Platou ispred Filozofskog fakuleta u Beogradu zbog najave zatvaranja domova odustali su od najavljene protestne šetnje do Vlade Srbije, jer im je rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović obećala da će Vlada i resorno ministarstvo na njihove zahteve odgovoriti u roku od tri dana.

Pored zahteva da ostanu u studentskim domovima do kraja akademske godine, a ne do kraja ispitnog roka, okupljeni studenti traže i besplatno testiranje i lečenje za sve studente, dodatni rok za studente zaražene koronavirusom, kao i ostavku uprave Studentskog parlamenta.

Studenti ostaju u studentskim domovima u Beogradu, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević. Takođe, studenti će u avgustu imati još jedan ispitni rok.

U Beogradu je zaraženo 49 studenata iz domova, a ostali zaraženi studenti, njih 300, ne boravi u ovakvom smeštaju. Imamo dovoljno učeničkih domova koji su prazni, tamo smo ih smestili, naveo je ministar Šarčević, a prenela RTS.

Izvor: Covid-19 / Beta / RTS

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar