a

U Pirotskom okrugu još 12 slučajeva koronavirusa

Još 12 osoba sa teritorije Pirotskog okruga pozitivno je na Covid-19 od 53 testirana lica, pokazuju najnoviji podaci Zavoda za javno zdravlje Pirot. Najviše pozitivnih – 7 je iz Bele Palanke, 4 iz Pirota i 1 osoba z Babušnice.

U saopštenju stoji da je na području okruga od početka epidemije do sada registrovano 200 slučajeva koronavirusa: Pirot – 143, Bela Palanka – 28, Babušnica – 27 i Dimitrovgrad – 2.

Do 4. jula ukupno su uzorkovana 2.504 brisa, testirano je 2.480, a za 24 uzorka se čekaju rezuzltati.

U Zavodu kažu da su u periodu od 10. juna do 4. jula 44 osobe pozitivne na Covid-19 iz 37 porodica, dva pacijenta su hospitalizovana u Kliničkom centru u Nišu i u stabilnom su stanju, dok su ostali oboleli sa lakšom kliničkom slikom.

Na osnovu broja pregleda u Kovid ambulanti, povećanja broja obolelih u poslednje dve nedelje i registrovanja porodičnih epidemija i epidemija u pojedinim grupama, epidemiolozi Zavoda za javno zdravlje Pirot epidemiokološku situaciju u Pirotskom okrugu ocenjuju kao nesigurnu i očekuju porast broja obolelih u narednom periodu.

“Apel građanima: ponašajte se kao da je svako oko vas potencijalno zaražen zbog postojanja zaraženih bez simptoma ili sa blagom kliničkom slikom, Virus cirkuliše u populaciji, preporučuje se otkazivanje većih slavlja, proslava i okupljanja u zatvorenom prostoru” – navodi se u saopštenju.

Takođe se preporučje sprovođenje mera prevencije – nošenje maski u zatvorenom prostoru, fizička distacija od 1,5 metara i pranje ruku.

Detaljan izveštaj Zavoda za javno zdravlje Pirot možete pogledati OVDE.

P. Videnov (izvor: Zavod za javno zdravlje Pirot)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar