Preventivne mere protiv epidemije koronavirusa od 7. do 20. jula u opštini Dimitrovgrad

Na današnjoj telefonskoj sednici, opštinski Štab za vanredne situacije opštine Dimitrovgrad, na osnovu ocene i procene trenutne epidemiološke situacije na teritoriji opštine Dimitrovgrad donosi sledeći:

Z A K Lj U Č A K

kojim se određuju preventivne mere protiv epidemije zarazne bolesti KOVID-19 za period od 07. jula do 20. jula 2020. godine:

1. Svako je obavezan da koristi masku u zatvorenom prostoru i da to čini na potpuno ispravan način, uz održavanje minimalne fizičke distance od 2 metra.

2. U javnom prevozu obavezno je korišćenje zaštitne maske. Prevoznik je dužan da zabrani ulazak u vozilo licima koja nemaju postavljenu zaštitnu masku i da vrši redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.

3. Vozači i putnici taksi vozila moraju koristiti zaštitnu masku. Vozač je dužan da redovno provetrava i dezinfikuje vozilo, a posebno one elemente sa kojima je putnik u kontaktu.

4. Preporučuje se svim vlasnicima ugostiteljskih objekata da radno vreme svojih lokala redukuju na taj način što će u zatvorenom prostoru lokali raditi do 20 časova, a letnje bašte do 01 časova uz poštovanje svih preventivnih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19.

5. U ugostiteljskom objektu u zatvorenom prostoru, broj gostiju se ograničava na minimalno 4 kvadratna metra korisne površine po gostu. Osoblje sve vreme mora da koristi zaštitnu masku. Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom. Ovo znači da prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i sl., gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku. Na ulazu u objekat i toalet obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku.

6. U ugostiteljskom objektu u delu otvorenog prostora (letnjim baštama) broj gostiju se ograničava na minimalno 2 kvadratna metra površine bašte po gostu. Ukoliko postoji mogućnost da se bašta otvorenog tipa proširi zauzećem javne površine, dozvoljeno je proširenje iste na javnu površinu bez povećanja kapaciteta (broj stolova i stolica), ukoliko se na ovaj način smanjuje epidemiološki rizik po goste, pod uslovom da se ne ometa slobodan prolaz pešaka i ne ugrožava bezbednost kretanja. Posle svake upotrebe stolovi i pribor moraju se dezinfikovati.

7. U svim prodajnim objektima obavezno je nošenje zaštitne maske, kako za zaposlene, tako i za kupce, prodavci su dužni da zabrane ulaz u prodajni objekat kupcu koji nema zaštitnu masku, uz održavanje minimalne fizičke distance od 2 metra.

8. Zabranjuje se, po preporuci ZZJZ Pirot organizovanje svadbi, krštenja, žurki i drugih proslava sa većim brojem učesnika. Zabranjuje se organizovanje muzike uživo.

9. Dozvoljava rad otvorenog kupališnog kompleksa u STC Park, s tim da se broj posetilaca ograničava na minimalno 4 kvadratna metra vodene površine i površine za ležaljke po korisniku, uz poštovanje svih preventivnih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19. Posetioci mogu da budu samo stanovnici opštine Dimitrovgrad, zbog povoljnije epidemiološke situacije na teritoriji opštine Dimitrovgrad u odnosu na ostale gradove u okrugu. Bar u okviru kupališnog kompleksa radiće po principu dostave. O sprovođenju propisanih mera staraće se Sportsko turistički centar.

10. Rad kozmetičkih i frizerskih salona, salona lepote, fitnes centara i teretana organizovati u skladu sa merama zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija) i svih ranije donetih preporuka radi sprešavanja i suzbijanja zarazne bolesti KOVID-19.

11. U verskim objektima i prilikom verskih obreda primenjivati mere zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).

12. U stambenim zgradama primenjivati najmanje jednom dnevno dezinfekciju zajedničkih prostorija, a više puta dnevno dezinfekciju rukohvata, kvaka, prekidača, dugmadi u liftu.

13. Svako nepoštovanje mera povlači prekršajnu odgovornost fizičkog i pravnog lica u skladu sa čl. 77 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Sl. glasnik RS“ br. 15/2016.).

14. Obavezuje se Komunalana inspekcija opštine Dimitrovgrad da se stara o sprovođenju ovog Zaključka.

15. Ovaj Zaključak stupa na snagu dana 07.07.2020. godine

Zaključak Štaba za vanredne situacije opštine Dimitrovgrad možete pogledati OVDE.

Izvor: Štab za vanredne situacije opštine Dimitrovgrad

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar