Neredi u Beogradu i Novom Sadu, protest u Nišu

U Beogradu drugi dan za redom protesti protiv režima Aleksandra Vučića i predloženih epidemioloških mera. Protesti i u Novom Sadu i Nišu.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se oko 19:00 časova na protestu ispred Skupštine Srbije, koja je bila okružena velikim brojem policajaca u opremi za razbijanje demonstracija, sa konjima i psima. I oko Predsedništva Srbije bilo je raspoređeno oko 200 policajaca, dok ih je pedesetak bilo raspoređeno u blizini Skupštine Beograda.

Demonstranti koji su se okupili u Novom Sadu na Trgu Slobode, kod spomenika Svetozaru Miletiću, skandirali su protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Oni su razbili stakla na zgradi RTV i pokušali da uđu u Gradsku skupštinu i sedište SNS-a koje su probali i da zapale.

Ekipa Radio-televizije Srbije napadnuta je dok je izveštavala o protestima u Novom Sadu, a dopisnik RTS-a iz tog grada Milan Srdić navodi da su ih pojedini demonstranti napali kada su videli mikrofon RTS, javio je Fonet.

U 19:00 časova počeli su protesti i u Nišu i na njima se okupilo nekoliko hiljada ljudi. Oni su posle okupljanja u nekoliko grupa, krenuli centralnim gradskim ulicama i zaustavljali se pred državnim i gradskim institucijama, kao i pred sedištem SNS-a, gde su skandirali protiv Aleksandra Vučića.

U Beogradu su sukobi počelli već oko 20:30 časova kada su demonstranti okupljeni ispred Skupštine Srbije počeli da gađaju pripadnike Žandarmerije kamenicama i flašama, a bačeno je i nekoliko baklji i topovskih udara.

Demonstranti su ispred ulaza u Skupštinu Srbije sklonili deo metalne ograde koja ih je odvajala od policije i u više navrata pokušali da se popnu do ulaza, ali ih je Žandarmerija odbila ispaljujući suzavac.

Policajci su bacili suzavac i na masu na samom platou pred Skupštinom podigli su štitove braneći se od udaraca predmeta koji doleću i počeli da potiskuju demonstrante prema okolnim ulicama.

Oko 20:40 u nekoliko navrata je bačen suzavac, pa su se okupljeni povukli preko Pionirskog parka i Trga Nikole Pašića, prema Terazijama i ulici Srpskih vladara. Slično je bilo i na potezu prema Bulevaru kralja Aleksandra i prema crkvi Svetog Marka.

Demonstranti su zahtevali formiranje novog Kriznog štaba u koji će imati poverenje, odgovornost za čelne ljude policije, koji su naredili upotrebu prekomerne sile u protestima u Beogradu u utorak uveče i objektovno izveštavanje o protestima na RTS-u.

U razbijanju protesta u Beogradu učestvovale su policijske i žandarmerijske snage u oklopnim vozilima, policija na konjima i sa dresiranim psima, a osim suzavca i topovskih udara u pojedinim momentima oni su koristili i fizičku silu.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: Beta / N1 / Fonet)

Foto: N1

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar