a

Neredi u Beogradu i Novom Sadu, protest u Nišu

U Beogradu drugi dan za redom protesti protiv režima Aleksandra Vučića i predloženih epidemioloških mera. Protesti i u Novom Sadu i Nišu.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se oko 19:00 časova na protestu ispred Skupštine Srbije, koja je bila okružena velikim brojem policajaca u opremi za razbijanje demonstracija, sa konjima i psima. I oko Predsedništva Srbije bilo je raspoređeno oko 200 policajaca, dok ih je pedesetak bilo raspoređeno u blizini Skupštine Beograda.

Demonstranti koji su se okupili u Novom Sadu na Trgu Slobode, kod spomenika Svetozaru Miletiću, skandirali su protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Oni su razbili stakla na zgradi RTV i pokušali da uđu u Gradsku skupštinu i sedište SNS-a koje su probali i da zapale.

Ekipa Radio-televizije Srbije napadnuta je dok je izveštavala o protestima u Novom Sadu, a dopisnik RTS-a iz tog grada Milan Srdić navodi da su ih pojedini demonstranti napali kada su videli mikrofon RTS, javio je Fonet.

U 19:00 časova počeli su protesti i u Nišu i na njima se okupilo nekoliko hiljada ljudi. Oni su posle okupljanja u nekoliko grupa, krenuli centralnim gradskim ulicama i zaustavljali se pred državnim i gradskim institucijama, kao i pred sedištem SNS-a, gde su skandirali protiv Aleksandra Vučića.

U Beogradu su sukobi počelli već oko 20:30 časova kada su demonstranti okupljeni ispred Skupštine Srbije počeli da gađaju pripadnike Žandarmerije kamenicama i flašama, a bačeno je i nekoliko baklji i topovskih udara.

Demonstranti su ispred ulaza u Skupštinu Srbije sklonili deo metalne ograde koja ih je odvajala od policije i u više navrata pokušali da se popnu do ulaza, ali ih je Žandarmerija odbila ispaljujući suzavac.

Policajci su bacili suzavac i na masu na samom platou pred Skupštinom podigli su štitove braneći se od udaraca predmeta koji doleću i počeli da potiskuju demonstrante prema okolnim ulicama.

Oko 20:40 u nekoliko navrata je bačen suzavac, pa su se okupljeni povukli preko Pionirskog parka i Trga Nikole Pašića, prema Terazijama i ulici Srpskih vladara. Slično je bilo i na potezu prema Bulevaru kralja Aleksandra i prema crkvi Svetog Marka.

Demonstranti su zahtevali formiranje novog Kriznog štaba u koji će imati poverenje, odgovornost za čelne ljude policije, koji su naredili upotrebu prekomerne sile u protestima u Beogradu u utorak uveče i objektovno izveštavanje o protestima na RTS-u.

U razbijanju protesta u Beogradu učestvovale su policijske i žandarmerijske snage u oklopnim vozilima, policija na konjima i sa dresiranim psima, a osim suzavca i topovskih udara u pojedinim momentima oni su koristili i fizičku silu.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: Beta / N1 / Fonet)

Foto: N1

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar