a

U četvrtak sunčano i toplo uz visok nivo UV zračenja

U četvrtak će biti sunčano i toplo sa maksimalnom temperaturom od 29 do 31 stepen uz slabi istočni i jugoistočni vetar. U skoro svim krajevima Srbije vrednost UV zračenja će biti vrlo visoka do ekstremno visoka, kažu u RHMZ-u.

Prema zvaničnoj prognozi, u petak još toplije sa najvišom temperaturom do 34 stepena. Veoma toplo vreme i u subotu, ali se krajem dana očekuje lokalni razvoj oblačnosti i retka pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom. Najviša temperatura u većini mesta od 32 do 34 stepena.

Sinoptičari za nedelju pre podne najajvljuju jače naoblačenje i zahlađenje za 10 stepeni uz kišu, pljuskovem grmljavinu i jak severozapadi vetar. Krajem dana razvedravanje. Najviša temperatura od 23 do 28 stepeni. Lokalno može pasti i preko 10 litara kiše.

Početkom naredne sedmice pretežno sunčano i postepeno toplije.

Obavezna zaštita zbog visokog nivoa UV zračenja

Sunčevi zraci su najjači u periodu od 11:00 do 16:00 sati, a prema najavama RHMZ-a na skali od 0 do 11 plus, UV zračenje će danas biti u većini mesta 8, 9, 10,11 – u kategoriji vrlo visokih i ekstremno visokih zračenja.

Vrlo visok UV indeks danas u Beogradu, Valjevu, Sjenici, Somboru, Novom Sadu, Paliću, Loznici i Leskovcu, dok će ekstremno visok nivo UV zračenja biti na Kopaoniku.

Zato se savetuje oprez – šeširi, naočare za sunce, dugi rukavi i zaštitne kreme radi zaštite od sunca.

P. Videnov (izvor: RHMZ / RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar