Mirni protesti u gradovima širom Srbije

Građani su se sinoć širom Srbije okupili na protestnim skupovima. Održani su protesti u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kruševcu, Čačku, Boru, Zrenjaninu, Pirotu i drugim gradovima. Na njima su građani iskazali nezadaovoljstvo zbog epidemiološke situacije, ali i opšteg stanja u društvu. Ogromnu većinu na protestima činili su mladi ljudi, javljaju agencije.

Okupljeni građani su se odazvali pozivima na društvenim mrežama da se sedenjem na ulici distanciraju od provokatora koji su sinoć izazivali nerede. Jedna grupa desničara u Beogradu tražila je da ustanu, bilo je komešanja. Protestima se priključila i grupa radnika iz kovid bolnica u Beogradu, naveo je N1.

Iz grupe okupljenih, pre svega najbližih Skupštini Srbije, stalno se skandiralo „sedite dole“ što je najvećim delom i prihvaćeno.

Na platou ispred Crkve Svetog Marka bila je okupljena i grupa lekara i zdravstvenih radnika koji rade u kovid bolnicama u Beogradu. Oni su rekli „stoje uz svoj narod u ovom trenutku“, prenela je Beta.

Okupljeni zdravstveni radnici nisu želeli da budu snimani, niti fotografisani.

This image has an empty alt attribute; its file name is 167-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 168-1024x683.jpg

Protest pred Skupštinom Srbije je završen manjim vatrometom i igranjem kola, što su okupljeni burno pozdravili. Na skupu je bilo provokacija i incidenata na ivici sukoba među samim demonstrantima, onima koji su sedeli odlučni da protest bude miran i onih koji su palili baklje i želei da uđu u zgradu Skupštine Srbije i izazovu incidente, navodi N1.

Demonstracije u Novom Sadu sastojale su od šetnji gradskim bulevarima i povremenih sedenja nekoliko stotina mahom mladih ljudi na gradskim raskrsnicama. Demonstranti su zahtevali da se oslobodi Miran Pogačar, koji je uhapšen posle protesta u sredu uveče.

This image has an empty alt attribute; its file name is 169-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 170-1024x683.jpg

Drugo veče zaredom građani Niša okupili su se ispred Skupštine grada u ulici Nikole Pašića, a protest je započeo tako što je većina okupljenih posedala na kolovoz i trotoar. Protest je protekao mirno dok su okupljeni građani duvali u pištaljke i trube i povremeno pevali, a pred sedištem SNS-a palili sveće i zviždali.

Kragujevčani su se okupili ispred Robne kuće u centru grada, a zatim su u koloni prešli na plato ispred zgrade Gradske uprave.

Protesti bez većih incidenata održani su i u Kruševcu, Zrenjaninu, Čačku, Šapcu, Smederevu, Jagodini, Subotici, Boru, Leskovcu, a po prvi put su se okupili i građani Pirota. Kako javljaju „Južne vesti“ nekoliko desetina Piroćanaca okupilo se oko 21:00 sat na Trgu ispred Doma kulture, odakle su krenuli u šetnju pešačkom zonom.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: N1 / Fonet / Beta / Južne vesti / FAR)

Foto: Blagoj Baga Vasov (protest u Beogradu)

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar