a

Mirni protesti u gradovima širom Srbije

Građani su se sinoć širom Srbije okupili na protestnim skupovima. Održani su protesti u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kruševcu, Čačku, Boru, Zrenjaninu, Pirotu i drugim gradovima. Na njima su građani iskazali nezadaovoljstvo zbog epidemiološke situacije, ali i opšteg stanja u društvu. Ogromnu većinu na protestima činili su mladi ljudi, javljaju agencije.

Okupljeni građani su se odazvali pozivima na društvenim mrežama da se sedenjem na ulici distanciraju od provokatora koji su sinoć izazivali nerede. Jedna grupa desničara u Beogradu tražila je da ustanu, bilo je komešanja. Protestima se priključila i grupa radnika iz kovid bolnica u Beogradu, naveo je N1.

Iz grupe okupljenih, pre svega najbližih Skupštini Srbije, stalno se skandiralo „sedite dole“ što je najvećim delom i prihvaćeno.

Na platou ispred Crkve Svetog Marka bila je okupljena i grupa lekara i zdravstvenih radnika koji rade u kovid bolnicama u Beogradu. Oni su rekli „stoje uz svoj narod u ovom trenutku“, prenela je Beta.

Okupljeni zdravstveni radnici nisu želeli da budu snimani, niti fotografisani.

This image has an empty alt attribute; its file name is 167-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 168-1024x683.jpg

Protest pred Skupštinom Srbije je završen manjim vatrometom i igranjem kola, što su okupljeni burno pozdravili. Na skupu je bilo provokacija i incidenata na ivici sukoba među samim demonstrantima, onima koji su sedeli odlučni da protest bude miran i onih koji su palili baklje i želei da uđu u zgradu Skupštine Srbije i izazovu incidente, navodi N1.

Demonstracije u Novom Sadu sastojale su od šetnji gradskim bulevarima i povremenih sedenja nekoliko stotina mahom mladih ljudi na gradskim raskrsnicama. Demonstranti su zahtevali da se oslobodi Miran Pogačar, koji je uhapšen posle protesta u sredu uveče.

This image has an empty alt attribute; its file name is 169-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 170-1024x683.jpg

Drugo veče zaredom građani Niša okupili su se ispred Skupštine grada u ulici Nikole Pašića, a protest je započeo tako što je većina okupljenih posedala na kolovoz i trotoar. Protest je protekao mirno dok su okupljeni građani duvali u pištaljke i trube i povremeno pevali, a pred sedištem SNS-a palili sveće i zviždali.

Kragujevčani su se okupili ispred Robne kuće u centru grada, a zatim su u koloni prešli na plato ispred zgrade Gradske uprave.

Protesti bez većih incidenata održani su i u Kruševcu, Zrenjaninu, Čačku, Šapcu, Smederevu, Jagodini, Subotici, Boru, Leskovcu, a po prvi put su se okupili i građani Pirota. Kako javljaju „Južne vesti“ nekoliko desetina Piroćanaca okupilo se oko 21:00 sat na Trgu ispred Doma kulture, odakle su krenuli u šetnju pešačkom zonom.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: N1 / Fonet / Beta / Južne vesti / FAR)

Foto: Blagoj Baga Vasov (protest u Beogradu)

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar