a

Neslavan rekord, u Srbiji 18 preminulih i 386 novozaraženih

U proteklih 24 časa 18 osoba je preminulo od posledica koronavirusa, a u Srbiji je zabeleženo još 386 novozaraženih, saopštila je premijerka Srbije Ana Brnabić na konferenciji za novinare.

Premijerka Srbije je podsetila da je od početka epidemije najviše zaraženih 445 bilo 16. aprila, a najveći broj pacijenata na respiratorima, 146, 12. aprila. Od početka pandemije u Srbiji je zabeleženo 17.728 lica koja su bila pozitivna na koronavirus.

Ona je rekla da je na respiratorima 130 osoba i da je testirano 8.646 slučajeva. Brnabić je konstatovala da Srbija beleži veliko povećanje po svim parametrima, ali da je to karakteristika za ceo region i da je to globalni trend kada je reč o bolesti Covid-19.

Brnabić je kazala da ukoliko rezultati sa nošenjem maski i prizdržavanja preventivnih mera ne budu povoljni Vlada Srbije neće prezati od bilo kakvih restriktivnih mera kako bi se sačuvali zdravlje i život ljudi, i istakla da je njeno mišljenje da bi najefikasnija mera bila uvođenje vanrednog stanja i zabrana kretanja barem za vikende.

Ona je iznela uverenje da svi mi zajedno možemo da dovedemo te brojeve pod kontrolu i da izbegnemo potpunu zabranu kretanja. Brnabić je, takođe, rekla da u svemu ovome nema nikakve politike i kazala da za proteste ima vremena, ali da za borbu protiv korone više nema.

“S obzirom da imamo čak 18 preminulih u poslednja 24 časa, želim u svoje ime i u ime Vlade da izrazim saučešće svima koji su izgubili najdraže u ovoj borbi”, rekla je Brnabić.

Ona je, takođe, upozorila da zbog Covid infekcije sve više ljudi umire i od drugih bolesti, a na pitanje televizije N1 kazala da si bolnički kapaciteti apsolutno prenapregnuti, pa su već donete odluke o građenju novih bolnica koje će biti spremne za jesen.

O situaciji u Beogradu je govorio ministar zdravlja Zlatibor Lončar i rekao je da je deo pacijenata iz glavnog grada već prebačen u Požarevac, Smederevo i Mladenovac i apelovao da se poštuje sve što Svetska zdravstvena organizacija i Krizni štab preporučuju, jer je ovo što imamo danas direktno proporcionalno sa ponašanjem i našim navikama.

On je rekao da je to momenat kada građani moraju da shvate da je koronavirus tu sa nama, da promene, navike i da se spreme da za duže vreme nose maske čuvaju distancu i redovno peru ruke.

Ranije danas o tome je razgovarao i Krizni štab gde je direktor infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao da su kapaciteti u Beogradu sto posto popunjeni.

Na kraju i informacija da će od ponedeljka 13. jula Krizni štab ponovo uvesti praksu obraćanja novinarima u 15:00 sati i direktno saopštavanje rezultata bitnih za epidemiološku situaciju.

Teodora Petrov / Slobodan Aleksić (izvor: Beta / Fonet / RTS)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar