UNS: Učesnici demonstracija da prestanu s napadima na novinare

Udruženje novinara Srbije (UNS) ponovo poziva učesnike demonstracija da prestanu sa napadima na novinare i medijske radnike i poziva tužilaštvo da istraži sve napade koji su se dogodili u prethodna tri dana, kako bi na nedvosmislen način bila poslata poruka da je nasilje nad novinarima kažnjivo i nedopustivo, navodi se u saopštenju.

Na sinoćnjim protestima u Beogradu novinar portala Nova.rs Vojislav Milovančević zadobio je povrede glave kada ga je udario jedan iz grupe momaka koja mu je sa kapuljačama i maskama prišla. Procenjuje da su mladići imali oko 20 godina.

„Upozorio sam ga pre udarca da sam novinar. Kako mi se vraćaju detalji čuo sam iz te grupe ‘nemoj ga’“, rekao je Milovančević za UNS.

Fotoreporter Uroš Arsić sinoć je takođe povređen.

„Nalazio sam se u ekipi snimatelja i novinara. Potrčali smo jer smo videli da je nastao metež u kom su demonstranti koji su želeli mirne demonstracije oterali one koji su želeli nasilne. Kamenica je doletela iz mase. Konstatovan mi je prelom nosa“, rekao je UNS-u Arsić.

Novinarki Insajdera Ireni Stević su dva čoveka pritrčala s leđa i otela joj telefon dok je fotografisala kordon policije kod zgrade Predsedništva. Stevićeva za UNS kaže da je imala novinarsku legitimaciju i oznaku pres spreda i na leđima.

„Tražili su da obrišem fotografiju. Rekla sam im da sam novinarka. Kada sam ih pitala da se predstave jedan je rekao da je iz službe, a drugi pripadnik BIA, iako to nisu mogli da dokažu“, kaže Irena Stević i dodaje da je, kada joj je vraćen telefon, uključila kameru, posle čega su se oni okrenuli i otišli.

UNS poziva i građane i policiju da snažno stanu uz novinare i medijske radnike, kao i da im omoguće da nesmetano rade, a novinare da istaknu svoje profesionalne legitimacije kako bi jasno pokazali da su na novinarskom zadatku.

Izvor: UNS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar