Pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu, koji se u hrišćanstvu smatraju prvim propovednicima i učiteljima novozavetne vere. Prema predanju, sveti apostoli Petar i Pavle zaslužni su za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo.

Apostol Petar, nepismeni i prostodušni ribar Simon iz Vitaide, prvi je od učenika izrazio nepokolebljivu veru u Hrista. Kao episkop propovedao u Palestini, Siriji, Maloj Aziji i Antiohiji. Smatra se piscem dve poslanice koje su pridružene Novom zavetu.

Sveti apostol Pavle najpre je bio farisej Savle i veliki progonitelj hrišćana. Pošao je za učenjem sina božijeg i postao jedan od navećih propovednika i teologa prve hrišćanske crkve. Oba svetitelja pogubljena su u Rimu.

Na Petrovdan završava Petrovski post i počinje pričešće vernika, koji su poštovali pravila predviđena kanonom crkve. U crkvama se služi praznična liturgija.

U dimitrovgradskom kraju Petrovdan se slavi kao imendan, kao seosku slavu proslavljaju ga Dragovita, Slivnica i Vlkovija, a danas je i slava malinara.

Izvor: FAR / RTS

Foto: arhiva FAR-a

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar