Šarčević: Razrađuje se nekoliko modela za nastavu od septembra, učenje na daljinu nije dovoljno

Zbog epidemije koronavirusa, studenti, đaci i profesori ove godine imali su specifično drugo polugodište, odnosno poslednji semestar i kraj školske godine, a mali i veliki maturanti polaganje mature, prijemni ispit i upis u srednje škole i na fakultete.

Gostujući na RTS-a, ministar prosvete Mladen Šarčević kazao je da je zadovoljan kako je protekao upis u srednje škole i da se prijavilo još 1.380 učenika u drugom krugu, koji će u julu skoro svi biti upisani. Prema njegovim rečima, samo 30 učenika je neraspoređeno, ali zato postoji avgustovski rok.

O tome kako će odvijati nastava u školama od septembra Šarćević je kazao:

“U toku leta razrađujemo nekolio modela, sve će zavisiti od snage pandemije. Učenje na daljinu nije dovoljno, posebno nije dobro za mlađe klince, naročito za prvake”.

Ministar je istakao da se razrađuje desetak modela i podmodela, a nijedna škola nema iste uslove i sve zavisi od prostora.

“Ako bude moguće da deca dolaze u manjem broju, kombinovaćemo da to bude u različitim uzrastima, grupama, različitim nedeljama, škole će planirati rad kombinovano”, rekao je Šarčević.

Što se tiče srednjoškolaca i studenata, tu, kako je kazao, nema problema, jer ima dovoljno velikih prostora da može da se ide naizmenično, po ciklusima.

Ukazao je da je kod osnovaca problem, jer ima i zakonski član koji kaže da ne mogu deca do 12. godine da ostanu sama kod kuće. Napomenuo je da se nastavljaju pripreme za snimanje od kuće kod profesora i da se septembar uveliko snima.

Govoreći o budućim brucošima, rekao je da je saradnja sa univerzitetima nikad bolja.

“Ko god bude ministar, moralo bi se u toku avgusta uraditi pravilnik za polaganje ispita onlajn, jer naš zakon to ne podržava”, kažao je Šarčević.

U septembru da se sve uradi po hitnom postupku, da bi se u oktobru našla izmena oko onlajn polaganja ispita, rekao je ministar i dodao da su utisci o upisu brucoša odlični i da će prave rezultate imati 17. jula, naglasivši da će biti i dovoljno ispitnih rokova.

Izvor: RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar