U Srbiji preminulo 12 pacijenata, još 279 novoobolelih

Na konferenciji za novinare, koja će se od danas održavati svaki dan u 15:00 sati u Palati Srbija, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da su preminule ukupno 12 osobe, a još 279 novozaraženih.

U poslednjih 24 časa testirano je 6.915 osoba, a na respiratorima su 154 osobe, što je najviše od početka epidemije.

Ukupan broj žrtava od početka epidemije je 405, a ukupan broj registrovanih slučajeva je 18.639.

Ona je dodala da je ovo najgori dan u Srbiji što se tiče osoba koje su na respiratorima, poslednji dan sa povećanim brojem je bio 14. april kada su njih 146 bili na respiratorima.

„Poslednjih 4 dana smo imali trend smanjenja broja pozivnih, što nije razlog za optimizam, ali se ja nadam da možemo pokazati da imamo neke rezultate mera koji smo kao Krizni štab doneli“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da su 49 respiratora poslata širom Srbije, od toga KC Vojvodina – 25, Opštoj bolnici u Valjevu – 7, Požarevcu – 5, Paraćinu – 5, Smederevskoj Palanci – 3, Užicu i KC Zvezdara – 2.

Tokom epidemije u Srbiji su testirani uzorci ukupno 498.343 osobe od kojih je prisustvo virusa potvrđeno kod 18.639.

Premijerka je rekla da je u prethodna četiri dana registrovano smanjenje broja novoobolelih. Zato, kako je rekla, „razloga za optimizam donekle ima“.

Ona je upozorila da će se narednih dana videti rezultati protesta, javnih okupljanja i proslava u nekim delovima Srbije i najavila da će se razgovarati o uvođenju obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru na celoj teritoriji Srbije.

Rekla je i da Srbija ima 180.000 testova, ali da i dolazi do zagušenja u obradi PCR testova.

Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike u Beogradu, rekao je da za sada zdravstveni sistem Srbiji izdržava, da je pritisak na ambulantne preglede ogroman i da dalje imamo tendenciju ozbiljnih kliničkih slika koje zahtevaju hospitalizaciju.

Prema njegovim rečima, zdravstveni sistem za sada uspeva da zadovolji potrebe za bolničkim lečenjem i da će se uvođenja u sistem Reumatologije tako ostati i u narednih 48 sati.

Imunolog Srđa Janković ponovio je da od poštovanja preventivnih mera, odnosno izbegavanje okupljanja, higijene ruku, dezinfekcije, zavisi kako će se dalje razvijati situacija.

“Ovaj virus je više puta iznenadio naučnike i mi moramo biti spremni na dalja iznenađenja, ali ono što znamo da ove mere sigurno štite”, rekao je Janković.

Istovremeno, epidemiolog Zoran Radovanović je ocenio u izjavi Beti da nije nemoguće za 20 dana preokrenuti situaciju sa koronavirusom ako se “ili uvedu najrestriktivnije mere, ili u potpunosti poštuju propisane”, ali je izrazio sumnju da će se to u Srbiji i dogoditi.

Radovanović je rekao da taj scenario nije mnogo verovatan, jer se mere ne poštuju striktno, jer je krizni štab prokockao poverenje građana.

“Ukoliko krizni štab uspe da povrati poverenje, ako iznesu prave podatke o zaraženima, ako priznaju da su lagali u političke svrhe i kažu da će od sada raditi u interesu građana, i ako im građani poveruju i počnu da striktno poštuju mere, situacija se može znatno poboljšati za tri do četiri nedelje”, ocenio je Radovanović i dodao da je on lično skeptičan da će se to desiti.

Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Srbije saopštilo je da je u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 15 korisnika i 32 zaposlena.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 642, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 235.

Teodora Petrov / Slobodan Aleksić (izvor: Fonet / Beta / RTS)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar