Strože mere zaštite na radu za poslodavce i zaposlene u vreme epidemije koronavirusa

Poslodavci i zaposleni u Srbiji su obavezni da primenjuju niz mera za sprečavanje zaraznih bolesti. To predviđa novi Pravilnik o preventivnim merama za sprečavanje širenja epidemije. Kazne za nepoštovnje mera su od 20.000 do milion dinara. Svrha novih mera je da se istovremeno očuvaju zdravlje zaposlenih i procesi rada.

Poslodavac je, između ostalog dužan da sačini pisana upustva o sprečavanju zarazne bolesti i njenim simptomima, obezbedi fizičku distancu zaposlenih po potrebi uvođenjem i smenskog rada, pojača higijenu uz često provetravanje i dezinfekciju radnog prostora i osigura bezbedan rad sa spoljnim partnerima.

Pravilnik obavezuje i zaposlene da poštuju propise, koriste opremu za ličnu zaštitu i obaveste poslodavca ukoliko dobiju simptome zaraze ili ih primete kod drugih.

Poslodvaci su dužani da u roku od mesec dana donesu Plan primene mera iz Pravilnika i imenuju odgovorne za njihovo sprovođenje, a preduzeća da rad prilagode epidemiološkoj situaciji u lokalnoj sredini.

Prema Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu kazne za nepoštovnje mera su rigorozne – za poslodavce od 100.000 do milion dinara, a za zaposlene od 10.000 do 20.000 dinara.

Detaljne informacije mogu se naći na zvaničnom sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije (minrzs.gov.rs) ili OVDE.

Izvor: RTS / minrzs.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar