a

Startovala žetva u dimitrovgradskom kraju

U dimitrovgradskom kraju i na teritoriji Pirotskog okruga pali su prvi snopovi hlebnog žita. Ovogodišnja žetvena kampanja startovalala je u rejonu Ponišavlja, a ekipa FAR-a zabeležila je jedan od najvažinijih ratarskih poslova na poljima Bogatice u ataru sela Željuša.

Poljoprivrednici su uglavnom zadovoljni prinosima pšenice, koji su oko 4 tone po hektaru, što spada u višegodišnje proseke za ovo područje. Dobar je i kvalitet zrna, a tome je doprinela i činjenica da nije bilo prevremenog sazrevanja zbog kiše.

This image has an empty alt attribute; its file name is 238-1024x683.jpg

Nekoliko kombajna u najplodnijem polju opštine Dimitrovgrad – Bogatici, ubira letinu, a ratari se trude da što pre obave žetvu. Kombajnerima se za usluge kombajniranja ove godine plaća od 1.200 do 1.400 dinara po jednom dekaru požnjevene površine.

Agronomi Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Pirot kažu da je u okrugu prvo krenula žetva ozimog ječma koji je dobro rodio, sa prinosima od 4 do 5 tona po hektaru, i da se trenutno intenzivira žetva pšenice.

This image has an empty alt attribute; its file name is 239-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 240-1024x683.jpg

Na pojednim parcelama u Pirotskom okrugu prinosi pšenice su i preko 7 tona po hektaru, ali na onim njivama gde su blagovremeno primenjene sve agrotehničke mere.

Agrostručnjaci napominju da će, u zavisnosti od vremenskih uslova, posao leta biti obavljen do kraja jula i savetuju poljoprivrednim proizvodjačima da nakon obavljene žetve posebno obrate pažnju na skladištenje žitarica kako ne bi došlo do gubitka kvaliteta i kvantiteta zrna.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar