Direktorka “Batuta” Verica Jovanović: Testiranje treba obaviti onda kada ima kliničkih manifestacija

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” doktorka Verica Jovanović navodi za RTS da je jako važno testiranje primeniti onda kad je neophodno. Ocenjuje da bolju epidemiološku situaciju i smanjenje broja obolelih i ljudi na respiratoru možemo očekivati kroz dve do tri nedelje.

Doktorka Verica Jovanović je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS- a navela da testiranje gubi smisao ukoliko je ponovljeno.

“Testiranje treba obaviti onda kada ima kliničkih manifestacija. Dakle, ako neko ima povišenu temperaturu, ako se nalazi u bolnici, ako postoji sumnja da se radi o kliničkoj manifestaciji kovida 19, onda je testiranje ključno”, objašnjava direktorka Batuta.

Ističe da je ključan pregled, a ne test.

“Ne treba raditi test onda ako smo nekada i negde sporadično bili u kontaktu sa osobom koja je zaražena, to stvara zabunu i stvara opterećenje koje je bespotrebno. Rezultate treba obezbediti i postići kod osoba kojima je to neophodno kako bi se nastavilo lečenje. U svakom slučaju, ukoliko imate simptome javite se kovid ambulanti. Ključno je javiti se na pregled, a ne obaviti test”, objašnjava Jovanovićeva.

Kako kaže, nalazimo se u fazi kada imamo široku transmisiju kovida 19 u lokalnoj zajednici.

“U fazi kada mi imamo dijagnostikovan kovid 19 na teritoriji naše zemlje, kada imamo široku transmisiju u lokalnoj zajednici, mi možemo u 99 odsto slučajeva očekivati da se radi o kovidu 19, a on ima različite manifestacije i različite modalitete pojavljivanja, od blaže kliničke slike, od asiptomatskog stadijuma preko teških kliničkih slika koje su objašnjenje kod onih pacijenata koji se nalaze u bolnicami”, objašnjava direktorka “Batuta”.

Rezultati mera kroz dve do tri nedelje

Govoreći o mera Kriznog štaba navodi da rezultat primena preventivnih mera možemo očekivati kroz dve do tri nedelje i da je na teritoriji različitih gradova i okruga različita situacija.

This image has an empty alt attribute; its file name is 295-1024x683.jpg

“Na teritoji Vojvodine i Novog Sada dolazi do porasta broja obolelih. Kada je u pitanju Užice i Zlatiborski okrug u svim opštinama pratimo porast broja sumnji, istovremeno dijagnostikovanih slučajeva. Negde zaista imamo mirno epidemiološku situaciju, međutim pozornost je veoma značajna i nijedan rezultat ne može primenom ovakvih mera da se očekuje bez dve nedelje od ovog momenta”, ocenjuje Jovabovićeva.

Dodaje, da ipak ohrabruje podatak da se svakog dana smanjuje broj pacijenata koji se javljaju kovid ambulantama.

“Kao što smo ovih dana imali priliku da čujemo – juče na konferenciji za novinare i potom u komentarima i predstavnika i članova Kriznog štaba, epidemiološka kriva na na teritoriji grada Beograda se zaravnjuje, ali to ne znači da smo sada dostigli maksimalne rezultate u suzbijanju i zaustavljanju epidemije”, navodi direktorka Batuta i dodaje da smo u obavezi da i dalje primenjujemo zaštitne mere.

Pridržavanje propisanih mera

Gošća Jutarnjeg dnevika ističe da je u borbi protiv kovida 19 od ključnog značaja pridržavanje propisanih mera.

“U obavezi smo da zajedničke potenciramo i da prikazujemo koliko je značajno primeniti masku i koliko je značajno smanjiti kontakte i održati fizičku distancu jer je to jedini način da suzbijemo infekciju dok ne dođu neki drugi načini lečenja i suzbijanja”, objašnjava Jovanovićeva.

Objašnjava da proglašenje vanredne situacije omogućava da se brže reaguje i samim tim utiče na zaustavljanje širenja kovida 19.

Izvor: RTS

Foto: Stefan Pavićv / RTS

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar